Netanyahu wil dat alle scholieren bijbelstudie doen

Foto: Levi Zoutendijk

Studenten in Israël moeten volgens de Israëlische premier Netanyahu de Bijbel meer bestuderen, want “dat is de basis waarom we hier zijn.” Netanyahu heeft dat twee dagen voor de start van het nieuwe Israëlische schooljaar gezegd.

De krant Jerusalem Post citeert de premier na de kabinetsvergadering van dinsdagDaar zei hij dat het kabinet een “revolutie” in het onderwijs moet teweeg brengen op basis van twee zaken: excellentie en zionisme. De bestudering van de Tora maakt volgens de premier duidelijk waarom “we hier zijn, waarom we hier terug zijn gekomen en waarom we hier blijven.”

De uitspraken zijn in lijn met de visie van Naftali Bennett, de minister van Onderwijs in Israël en voorman van de partij Het Joodse Huis. Hij zei eerder al eens dat “wiskunde niet belangrijker is dan kennis van onze voorvader Maimonides of de zaken van de seder” [de volgorde van de Pesachmaaltijd red]. In februari lanceerde Bennett het nieuwe onderwijsprogramma “Israëlisch Joodse Cultuur” dat de Joods-Israëlische cultuur moet versterken op seculiere scholen. Tegen critici van dit systeem zei Bennett dat er geen sprake zal zijn van “religieuze dwang.” Het gaat hem erom dat de “overdracht van de Joodse waarden en geschiedenis niet onderbroken wordt.”

Netanyahu zei tijdens de kabinetsvergadering dinsdag dat kennis en wetenschap beschikbaar moeten zijn voor alle kinderen, zowel Jood als niet-Jood en zowel religieus als seculier. “De kennis vormt de basis van een nieuwe wereld en de basis van Israël als sterk land in de wereld,” aldus Netanyahu.

1 reactieop"Netanyahu wil dat alle scholieren bijbelstudie doen"

 1. Korte noot. Bij het woord Bijbel denk ik meteen aan ‘evangelien plus brieven’.

  Tenach zou beter passen.

  Goed punt wel wat Netanyahu hier maakt. Men moet bekend raken met de Tenach, ipv traditie en commentaren hoe goed bedoelt ook.
  Immers staat er geschreven: gij zult het u kinderen inprenten en er over spreken….

  Vanuit Israelisch/Joodse optiek leest de Schrift wel anders als vanuit ‘christelijke’ (definieer?) optiek, waar de Torah en vaak de profeten ook als niet meer relevant worden gezien, ookwel vervangingsleer.

  Heeft God Zijn volk dan verstoten, volstrekt niet!
  Schrijft Paulus de apostel, zelf een Israeliet.
  Uit de stam Benjamin, een farizeeer. Een dienaar van de Messias Yeshua/Jezus.

  Shalom

Geef een reactie