Netanyahu krijgt een vijfde ambtstermijn als premier

Foto: Levi Zoutendijk

Nadat bijna 97 procent van de stemmen zijn geteld, staan Likoed en Blauw en Wit beiden op 35 zetels en is het zo goed als zeker dat Benjamin Netanyahu ook de volgende regering zal leiden en daarmee de langst regerende Israëlische premier van alle tijden wordt.

Door: Dov Eilon

De verkiezingsuitslagen herinnerden ons aan de verkiezingen van vier jaar geleden, toen de Zionistische Lijst (de Arbeidspartij samen met HaTnua van Tzipi Livni) zeker was van de overwinning. Niemand vroeg zich toen af of, maar met hoeveel zetels, zij de verkiezingen zouden winnen.

Ook de peilingen beloofden haar een overtuigende overwinning op Benjamin Netanyahu en zijn Likoed-partij. Maar al na de eerste extrapolatie kwam de ontgoocheling. Het resultaat was duidelijk, maar in het voordeel van de Likoed, die met 30 zetels duidelijk voorliep op de Zionistisch Lijst’, die zich tevreden moest stellen met 24 zetels.

Gisteren was het net zo. De peilingen voorspelden een nek-aan-nekrace tussen de nieuwe lijst Blauw en Wit van Benny Gantz en Yair Lapid (en Moshe Ya’alon), die in het geval van de overwinning de functie van premier zouden delen, en de Likoed van Netanyahu. Gedurende de hele verkiezingscampagne zag Blauw en Wit zichzelf als de zekere winnaar van de verkiezingen, net als de Arbeidspartij met haar Zionistische Lijst. Er werd niet gesproken over de mogelijkheid om de verkiezingen te verliezen.

Anders dan bij de laatste verkiezingen bleef deze zekerheid van een overwinnings ook na de eerste berekeningen van de drie Israëlische tv-zenders, die (behalve Kanaal 13) de lijst Blauw en Wit een lichte voorsprong voorspelden op de Likoed. Kanaal 12 beloofde hen zelfs 37 zetels, tegenr 33 voor Likoed, wat een recordresultaat voor de partij zou zijn geweest. De publieke omroek KAN (kanaal 11) voorspelde Blauw en Wit 37 en Likoed 36 zetels, en bij kanaal 13 stonden beide partijen met 36 zetels gelijk.

In het kamp van Blauw en Wit begonnen de over­winnings­feesten, die zelfs in de media met een lichte glimlach werden becommentarieerd. Immers, zelfs als Blauw en Wit de grootste fraktie zou worden, zouden zij geen regering kunnen vormen. Het rechtse blok was met 64 zetels duidelijk groter. Toch werd er feest gevierd, en werd Benny Gantz tot volgende premier van Israël uitgeroepen.

In de ruimten van de Likoed was het nog relatief leeg, toen Benny Gantz samen met zijn medestrijders, de voormalige stafchefs Moshe Ya’alon en Gabi Ashkenazi en de voormalige tv-presentator Yair Lapid onder luid applaus het podium betraden.

‘Ik zal de premier van iedereen zijn’, zei hij onder daverend applaus van zijn volgelingen. Eerder bedankte hij Benjamin Netanyahu voor zijn diensten aan de Staat Israël, ondanks de meningsverschillen die waren ontstaan. ‘Wij respecteren de wil van de kiezers en als grootste fractie moeten wij de volgende regering vormen’, vervolgt hij.

De media waren wat voorzichtiger en berekenden herhaaldelijk dat alleen het rechtse blok met ongeveer 64 zetels de regering zou kunnen vormen.

Benjamin Netanyahu sprak in de nacht voor zijn aanhangers en vierde de overwinning van het rechtse blok. ‘Ik ben erg opgewonden, het is de nacht van een enorme overwinning. Het resultaat is enorm, bijna ongelofelijk. Ondanks de bijna onmogelijke omstandig­heden is de Likoed dramatisch gegroeid,’ zei hij, wijzend op de 36 zetels van zijn partij die hem waren voorgerekend.

‘Het volk van Israël heeft me voor de vijfde keer weer zijn vertrouwen gegeven, voor de vijfde keer… En het vertrouwen is nu nog groter. Al deze nacht heb ik gesprekken gevoerd met de rechtse partijen, onze natuurlijke partners. Bijna allemaal hebben ze openlijk verklaard dat ze mij zullen voorstellen voor de vorming van de volgende regering. Ik ben van plan om het werk voor een nationale en stabiele regering snel af te ronden. Het zal een rechtse regering zijn, maar ik zal een premier zijn van alle burgers van Israël, voor rechts en links, voor Joden en niet-Joden, voor alle burgers’.

Vanmorgen kwamen de eerste echte resultaten. Na het tellen van ongeveer 94% van de stemmen was er geen twijfel mogelijk over wie de verkiezingen had gewonnen. De Likoed en Blauw en Wit hebben elk 35 zetels, maar de Likoed heeft met 26,28 procent van de stemmen een kleine voorsprong op Blauw en Wit, dat met 25,97 procent net achter de Likoed komt. Een verschil van 14.000 stemmen.

Het is dus buiten discussie dat Benjamin Netanyahu een vijfde termijn zal beginnen als premier van Israël en dus de Israëlische premier zal zijn die het langst in functie is geweest.

Wie op dit moment niet in de Knesset vertegenwoordigd zullen zijn, is o.a. de partij Nieuw Rechts van Naftali Bennett en Ayelet Shaket. Hen ontbreken enkele duizenden stemmen, die ze hopen te krijgen van de soldaten, waarvan de stemmen morgenmiddag geteld zullen worden.
De Arbeidspartij van Avi Gabbai is gedaald tot 6 zetels.

Hier is de voorlopige verkiezingsuitslag in percentages en zetels, met tussen haakjes het huidige aantal zetels:
♦ Likoed – 26,28%, 35 (30)
♦ Blauw en wit – 25,97%, 35 (0)
♦ Shas – 6,1%, 8 (7)
♦ Verenigd Torah-Jodendom – 5,9%, 8 (6)
De Zionistische Unie (24) bestond uit:
♦ Arbeidspartij – 4,46%, 6 (19) en
Hatnua – (5)
Gezamenlijke Arabische Lijst (13), nu gesplitst in:
♦ Hadash-Ta’al – 6 (7) en
♦ Ra’am-Balad 3,45%, 4 (6)
♦ Verenigd Rechts – 3,66%, 5
♦ Yisrael Betenoe – 4,15%, 5 (6)
♦ Koelanoe – 3,56%, 4 (10)
♦ Meretz – 3,64%, 4 (5)
♦ Nieuw Rechts – 3,14%, 0 (Het Joodse Huis 6)
♦ Zehoet – 2,53%, 0

Het officiële eindresultaat zal waarschijnlijk morgenmiddag bekend worden gemaakt. Als Bennett en Shaked’s partij Nieuw Rechts de kiesdrempel van 3,25% bereikt, kan de zetelverdeling enigszins veranderen, maar dit verandert niets aan het feit dat de volgende regering ook door Benjamin Netanyahu zal worden geleid.

Bron: Israel Today

Wees de eerste die reageert op "Netanyahu krijgt een vijfde ambtstermijn als premier"

Geef een reactie