‘Nieuwe generatie klaarstomen voor bijzondere taak’ | 55 jongeren naar Israël

Timo Erkelens van CGI.

Dat we in een bijzondere tijd leven wordt wel duidelijk door de spectaculaire groei van de messiaanse beweging in Israël. In slechts drie decennia zijn het aantal gemeenten vertienvoudigd.

Door Timo Erkelens

Hadden de eerste Joodse volgelingen van Jesjoea nog te maken met openlijke tegenstand, brandstichting en vervolging, vandaag de dag lijken steeds meer Israëliërs messiaanse joden te zien als gerespecteerde burgers, al is er helaas ook nog weerstand. De eerste generatie messiasbelijders begint nu plaats te maken voor de tweede en derde generatie gelovigen. Zij zitten op belangrijke posities in de maatschappij en in het Israëlische leger (IDF). En toch vormen zij met enkele tienduizenden slechts een klein deel van de hele bevolking (circa acht miljoen).

Comité Gemeentehulp Israël (CGI) legt al meer dan dertig jaar contacten met de messiaanse gemeenschap in Israël en ondersteunt hen door gebed en met de nodige financiële middelen. Het zijn, volgens hen, juist de messiaanse gemeenten die hun eigen Messias aan het Joodse volk terug kunnen geven. Het CGI is ook in Nederland actief om christenen te helpen de Joodse wortels van het christendom te leren begrijpen. Juist nu er een nieuwe generatie opgroeit, is het belangrijk hen in contact te brengen met het land én het volk dat God uitkoos: Israël.

‘Uitverkochte’ reis voor Nederlandse jongeren

Een volgeboekte jongerenreis met maar liefst 55 deelnemers (18-35 jaar) vertrekt in augustus naar het Beloofde Land. Onder leiding van de bekende Bijbelleraren Peter en Vanessa Steffens zullen de jongeren in contact komen met messiaanse gemeenten en bedieningen in Israël. Het onderwijs dat op diverse Bijbelse plekken wordt gegeven, betreft het ontdekken van de Joodse wortels van het geloof en hoe de kerk zich tot Israël verhoudt. Verder zullen projecten worden bezocht waar verzoening tussen Joden en Arabieren centraal staat.

Tijdens de 15-daagse reis maken de Nederlandse jongeren kennis met de Bijbelse geschiedenis, cultuur en de realiteit van het dagelijks leven in Israël. Ook worden sociale hulpprojecten bezocht en de deelnemers ontmoeten messiaanse jongeren die in Israël wonen en werken. Dat is niet alleen voor jongeren van belang, maar meer nog tot steun van jongeren in de Israëlische maatschappij. Zij zitten vaak in eenzame posities en worden door deze ontmoetingen enorm bemoedigd. Zo ontstaan blijvende vriendschappen waarin zij elkaar helpen in het dienen van God. Tijdens de reis staat onder andere een ontmoeting op de agenda met de joodse evangelist Jacob Damkani en een bezoek aan Haifa, Tiberias en Jeruzalem.

Jongeren kunnen veelal alleen reizen in de duurste periode van het jaar, de zomer. Dit vraagt van de jongeren een forse investering, die van hen een stap in geloof vraagt dat God zal voorzien. Het CGI wil jonge mensen de helpende hand reiken en deze reis in het belang van de toekomstige generatie mogelijk maken. Er is een CGI-fonds ‘Jongerenreizen’, waaraan mensen hun bijdrage kunnen doneren om de leiders van morgen kennis te laten maken met een gezonde Israël-visie. Jongeren die het hele bedrag niet kunnen betalen, krijgen dan toch de mogelijkheid om te gaan.

Maar het allerbelangrijkste is deze jongeren door gebed aan te moedigen in hun zoektocht. Dat er openheid zal zijn en ruimte voor de Heilige Geest om de harten van deze jonge toekomstige leiders aan te raken. Dat zij de juiste mensen ontmoeten en dat er vriendschappen voor het leven ontstaan.

De complete reissom voor deelnemers ligt voor vijftien dagen rond de 2100 euro. Het CGI biedt een beurs aan voor jongeren die niet in staat zijn dit geld bij elkaar te brengen, maar is daarvoor afhankelijk van de oudere generatie. Belasting aftrekbare giften (ANBI) kunnen worden overgemaakt o.v.v. ‘P1800 – Jongerenreizen’ via de online donatiepagina van het Comité Gemeentehulp Israël.

Timo Erkelens is vaste medewerker van Comité Gemeentehulp Israël. 

Dit is een promotie-artikel. Wilt u uw organisatie of bedrijf ook naamsbekendheid geven onder een betrokken, specifieke (joods-)christelijke doelgroep met hart voor Israël? Informeer dan naar de advertentiemogelijkheden via administratie@messianieuws.nl.

Geef een reactie