Christelijke BDS-activisten opereren illegaal in Israël

Foto: Levi Zoutendijk

Naar schatting duizend pro-Palestijnse christenen zijn sinds 2002 onder valse voorwendselen Israël binnengekomen. De activisten kwamen onder de vlag van de Wereldraad van Kerken met een toeristenvisum illegaal het land binnen. 

Dat meldt de krant Israel Hayom op basis van onderzoek van de Christian Empowerment Council (CEC). Via Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI), onderdeel van de Wereldraad van Kerken, kwamen jaarlijks zeker tachtig activisten Israël in als toerist. Eenmaal binnen, bekeken en fotografeerden ze Israëlische legertroepen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, waar Israël militair de dienst uitmaakt.

Na thuiskomst worden lezingen gegeven op campussen en bijeenkomsten in heel Europa. Daarin wordt volgens het onderzoek Israël onder meer beschuldigd van het schofferen van christenen, het bewapenen van reeds gedode terroristen en het vermoorden van Palestijnse kinderen.

De vrijwilligers worden getraind om activiteiten van het IDF, Israeli Defense Forces, nauwkeurig vast te leggen. Om geen argwaan te wekken, werkten ze onder een toeristenstatus, maar in Israël is het gebruik van een vrijwilligersvisum verplicht, aldus de Christian Empowerment Council (CEC).

Pater Gabriel Naddaf, CEC-leider, leidde het onderzoek en spreekt schande van zijn christelijke collega’s. “Ik zal doorgaan met het ontmaskeren van elke organisatie die claimt christelijk te zijn, maar ondertussen de staat Israël tegenwerkt, de meest veilige plek voor christenen in het Midden-Oosten”, aldus Naddaf, tevens leider van de christelijk-Armeense gemeenschap in Israël. Hij beschuldigt de Wereldraad van “het herschrijven van de geschiedenis en het verstoren van de joods-christelijke relatie in Israël en wereldwijd.”

MessiaNieuws heeft de internationale tak van de Wereldraad van Kerken om een reactie gevraagd. Woordvoerder Marianne Ejdersten verwees naar een persverklaring van 31 mei, waarin de kerkelijke organisatie aangeeft actie te blijven voeren tegen “Israël en de bezette Palestijnse gebieden.” Mogelijk verschijnt later deze week een nieuw statement.

De Wereldraad van Kerken staat bekend als voorstander van de Boycot, Desinvesteer en Sancties (BDS)-beweging tegen Israël. In mei werden leden van de Wereldraad, waaronder een Nederlandse vrouw, de toegang geweigerd op vliegveld Ben Goerion in Tel Aviv.

1 reactieop"Christelijke BDS-activisten opereren illegaal in Israël"

  1. Henny Feijen - van der Meer | 19/07/2016 om 23:35 | Beantwoorden

    Satan zit niet stil, zal alles, letterlijk alles doen om te verhinderen dat Yeshua HaMasiach voor Zijn volk, Israel, komt. We zijn gewaarschuwd door de profeten, door Yeshua Zelf. Wat wij hebben te doen is Hem volgen, Zijn volk lief hebben en ondersteunen waar we kunnen. Wij hoeven de vijand niet te stoppen, die kan toch niet verder gaan dan Elohim toestaat. Het Koninkrijk van God is nabij!

Geef een reactie