Nieuwe Palestijnse premier Shtayyah: Hamas isoleren

Foto: Levi Zoutendijk

RAMALLAH | De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft zondag het vooraanstaande lid van zijn Fatachpartij en de hem na staande Mohammed Shtayyah de opdracht gegeven om een nieuwe regering te vormen, nadat de regering onder premier Rami Hamdallah eind januari was afgetreden.

De nieuwe premier streeft met betrekking tot Hamas een andere lijn na dan zijn voorganger. Terwijl Hamdallah zich inzette voor een verzoening met de terreur­organisatie die de Gazastrook beheerst, verklaarde Shtayyah dat de volgende Palestijnse regering er naartoe zal moeten werken om Hamas te isoleren.

De in 2917 door Hamas en de Palestijnse Autoriteit ondertekende Verzoeningsovereenkomst is nooit in werking gesteld. Aangenomen wordt dat Abbas zijn bondgenoot Shtayyah als regeringsleider heeft gekozen om Hamas te isoleren en diens deelname aan de volgende regeringscoalitie daarmee te verhinderen.

Ook met betrekking tot de relatie met Israël kiest Shtayyah een hardere lijn. Na zijn benoeming als nieuwe regeringsleider zei hij zondag, dat hij zal werken aan het ‘vormen van een onafhankelijke en soevereine Palestijnse Staat met Jeruzalem als hoofdstad binnen de grenzen van 1967’. De Palestijnse strijd tegen Israël zou met volle kracht worden voortgezet.

“De Palestijnse bewoners van Jeruzalem strijden om de stad tegen Judaisering te beschermen en haar als Arabisch-Palestijnse stad te behouden. De strijd om de agenda met betrekking tot de Al-Aqsamoskee en de stad Jeruzalem te behouden, omvat het versterken van de islamitische en de christelijke inwoners van de stad tegen de Joden.”

Hamas en de Islamitische Jihad hebben de benoeming van Shtayyah bekritiseerd. Zij zouden absolute tegenstanders zijn van de verzoenings­overeenkomst tussen de Palestijnse fracties.

Dit bericht verscheen voor het eerst op Israel today.

Wees de eerste die reageert op "Nieuwe Palestijnse premier Shtayyah: Hamas isoleren"

Geef een reactie