Op Tisha be’Av lezen we de Klaagliederen van Jeremia

Deze zondag, 7 augustus, is het Tisha be’Av, de negende van de maand Av. Een dag gekenmerkt door rampspoed voor het Joodse volk, zoals beschreven in het boek Klaagliederen. Op deze dag werden de beide Tempels verwoest.

Tisha be’Av is voor religieuze Joden een rouwdag. Er wordt de gehele dag gevast, in de synagogen zit men alt teken van rouw op lage bankjes tijdens de gebeden, en het boek Klaagliederen van de profeet Jeremia wordt op een droevige toon gezongen. U kunt er een stukje van horen in deze video:

De rouwperiode begint al drie weken eerder. In die periode worden bij orthodoxe Joden geen huwelijken gesloten, wordt niet naar instrumentale muziek geluisterd, worden geen grote aankopen gedaan, haren worden niet geknipt en de baard wordt niet geschoren.

Latere gebeurtenissen, die op Tisha be’Av worden herdacht, zijn de kruistochten, die een bloedbad onder de Joden betekenden, de verdrijving van de Joden uit Engeland, Spanje en Portugal, en het begin van de deportaties vanuit het getto van Warschau naar het vernietigingskamp Treblinka.

Wees de eerste die reageert op "Op Tisha be’Av lezen we de Klaagliederen van Jeremia"

Geef een reactie