Opperrabbijn ziet herleving antisemitisme met lede ogen aan

Rembrandt

VEENENDAAL | Opperrabbijn Binyomin Jacobs maakt zich zorgen over recente aanvallen op Joden, met name in Frankrijk, waar vorige week een 15-jarig meisje op straat werd mishandeld.

Opperrabbijn Jacobs was een paar maanden geleden nog in Frankrijk, vertelt hij woensdag op het christelijke station Groot Nieuws Radio. “Het (antisemitisme, red.) is iets wat zich langzaam opbouwt, maar het wordt steeds meer. Wat zich in Frankrijk afspeelt, heeft ook invloed op de joodse gemeenschap in buurlanden. Mijn kleindochter was laatst in Engeland waar haar neefjes en nichtjes naar school gaan. Ze zei dat het geen joodse school is, omdat er geen soldaten staan.”

Volgens Jacobs is het voor joodse kinderen uit Nederland ‘normaal’ dat de marechaussee voor de school staat, zoals al jaren het geval is in Amsterdam-Buitenveldert.

De anti-joodse incidenten van de laatste tijd, zoals de ingeslagen ruiten bij een joods restaurant in Amsterdam, gebeuren vaak onder het mom van frustratie jegens de staat Israel. “In de tijd van de kruistochten mochten we vermoord worden, want we hadden de verkeerde religie. In de Middeleeuwen veroorzaakten we de pest en vandaag de dag zijn Joden zionisten”, aldus Jacobs, die daarmee refereert aan een nieuwe vorm van antisemitisme. “Je kan tegen het beleid van Rutte zijn, maar dan zeg je nog niet dat Nederland van de kaart moet.”

Op de vraag wat hij van Jodenhaat in Nederland merkt, zegt de in Amersfoort woonachtige rabbijn dat hij veertig jaar geleden nooit werd uitgescholden, maar nu wel. “Sommige Joden doen bijvoorbeeld in de metro in Amsterdam een baseballpet over hun keppel. Natuurlijk moet je er niet aan toegeven, maar ik begrijp het wel.”

Slachtofferrol

Vlak na de jaarwisseling zei rabbijn Lody van de Kamp in NRC Handelsblad dat Joden ‘uit de slachtofferrol’ moeten kruipen. Jacobs: “Je hebt overal mensen die overdrijven. Je moet niet achter elke pilaar een antisemiet zien. Maar in grote lijnen vind ik het wel lastig dat hij (Van de Kamp, red.) dat zegt. Ik moet aan de politie vertellen waar ik naartoe ga. Mijn huis wordt omgeven door camera’s, daar heb ik niet om gevraagd.”

“Als eerste moet er gebeuren, en dat is zoals vandaag belangrijk aan de Dag van het Jodendom, dat we met elkaar spreken. Er komen hier vluchtelingen uit Syrië. Die mensen zijn niet antisemiet, maar vaak wel opgevoed met de wetenschap dat joden verdelgd moeten worden. We moeten niet alleen bed, bad en brood aanbieden, maar ook basiswaarden uitleggen”, besluit Jacobs.

Deze woensdag is de Dag van het Jodendom, een initiatief van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Die jaarlijkse dag beoogt niet alleen de kennis over het jodendom onder christenen te bevorderen, maar ook de dialoog.

Luister het complete interview terug rond de klok van 17.15 uur in het programma De Dag Van Vandaag op Groot Nieuws Radio

 

Geef een reactie