Orthodox-Joodse schrijver Herman Wouk overleden

Foto: Levi Zoutendijk

Herman Wouk, de befaamde Amerikaanse orthodox-Joodse schrijver, die vooral bekend is om zijn Pulitzer-prijs bekroonde historische roman The Caine Mutiny, is kort voor zijn 104e verjaardag overleden. Hij was de zoon van arme Joodse immigranten uit Wit-Rusland.

Wouk is door collega’s en critici beschreven als ‘een Amerikaanse Tolstoj’. ‘Zijn boeken zijn vertaald in 27 talen, waaronder This Is My God, een uitlegging van het Jodendom vanuit een modern orthodox perspectief, geschreven voor een Joods en niet-Joods publiek.

Wouk werd geboren in de Bronx, New York, als zoon van Esther en Abraham Isaac Wouk, Russische Joodse immigranten uit Wit-Rusland. De familie was arm, zijn vader had een lokale wasserij.

Toen Wouk 13 jaar oud was, kwam zijn grootvader van moederskant, Mendel Leib Levine, uit Minsk bij hen wonen en nam hij de leiding over de Joodse opvoeding van zijn kleinzoon op zich. Wouk was niet blij met de hoeveelheid tijd die van hem werd verwacht om de Talmoed te bestuderen, naast zijn reguliere school­werk, maar zijn vader zei hem: ‘Als ik op mijn sterfbed lag en ik adem had om nog één ding tegen je te zeggen, zou ik zeggen: ‘Bestudeer de Talmoed’. Wouk nam dit advies ter harte. Het orthodoxe Judaïsme werd een integraal onderdeel van zijn geschriften en wereldbeeld.

Wouk hield van 1937 tot aan zijn dood een persoonlijk dagboek bij. In 2008 presenteerde hij de Library of Congress zijn dagboeken, die in die tijd meer dan 100 delen telden. Wouk werd geëerd met de eerste Library of Congress Lifetime Achievement Award voor het schrijven van fictie.

Zijn eerstgeboren zoon, Abraham Isaac Wouk (1946-1951), verdronk kort voor zijn vijfde verjaardag in een zwembadongeluk in Mexico. Wouk droeg later de roman War and Remembrance aan hem op met de Bijbelse woorden ‘Hij zal de dood voor altijd vernietigen’ (Jesaja 25:8). Hun tweede en derde kinderen waren Nathaniel Wouk, afgestudeerd aan de universiteit van Princeton en schrijver, en Joseph, afgestudeerd aan de Columbia, advocaat, filmproducent en schrijver, die bij de Israëlische marine heeft gediend.

‘Ik schreef niets dat van enig belang was voordat ik Sara ontmoette’, zei Wouk na de dood van zijn vrouw. Over zijn vroege geschriften zei Wouk: ‘Ze zijn als een grap, vergankelijk. Ze verdwijnen gewoon. En dat was het soort dingen die ik deed tot de tijd dat ik Sarah ontmoette en we trouwden. En ik zou zeggen dat mijn literaire carrière en mijn volwassen leven allebei bij haar begonnen zijn.

Wouk stierf in zijn slaap op 27 mei, slechts 10 dagen voor zijn 104e verjaardag, in zijn huis in Palm Springs, Californië. In onderstaande video is hij enkele jaren daarvoor tijdens een orthodoxe synagogedienst in gesprek met een rabbijn over zijn boek Thirst for Judaism.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:   30-07-2019
Auteur:   David Lazerus
Beeld:    Pixabay
Website: http://www.israeltoday.nl

– – – – –

Wees de eerste die reageert op "Orthodox-Joodse schrijver Herman Wouk overleden"

Geef een reactie