Palestijnen onverstoord verder met haat in schoolboeken, Kamerleden stellen vragen

Foto: Levi Zoutendijk

DEN HAAG | Politici van de drie christelijke partijen, de VVD en PVV stellen Kamervragen over anti-Israël retoriek en Jodenhaat in een nieuwe reeks Palestijnse schoolboeken.

Dat Palestijnse schoolboeken al jaren vol staan met propaganda tegen de staat Israël en het Joodse volk is geen nieuws. Uit een nieuw onderzoeksrapport van het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC) blijkt dat de Palestijnen, ondanks kritiek vanuit de westerse wereld, in het onderwijs onverstoord verder gaan met het demoniseren van Israël en de Joden. Kamerleden stellen er daarom vragen over aan Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken.

‘Hoe beoordeelt u de constateringen uit het rapport dat in onderwijsboeken van de Palestijnse Autoriteit (PA) de staat Israël wordt gedelegitimiseerd en gedemoniseerd, geweld wordt verheerlijkt en toe opgeroepen en dat er sprake is van een gebrek aan educatie over vrede?’, schrijven de Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Han Ten Broeke (VVD), Martijn van Helvert (CDA), Raymond de Roon (PVV) en Kees van der Staaij (SGP). Ze beschuldigen de Palestijnse Autoriteit ervan Arabische kinderen te indoctrineren met ‘onverdraagzaamheid en geschiedsvervalsing’.

‘Deelt u de opvatting dat het onderwijsmateriaal van de PA vrede tegenwerkt en grondig aangepast dient te worden?’

Uit het onderzoek van de Israëlische denktank blijkt dat de schoolboeken ook op de planken van UNRWA-scholen staan. De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen ligt al onder vuur binnen de Trump administratie. Volgens het blad Foreign Policy willen de Amerikanen de bekritiseerde vluchtelingenorganisatie het liefst opdoeken.

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) hekelt de opstelling van de Verenigde Naties en de Palestijnse Autoriteit. ‘De VN-organisatie houdt zich aan het curriculum zoals dat door de PA wordt opgegeven. Zo dragen de donorlanden van UNRWA – waaronder Nederland – bij aan het indoctrineren van Palestijnse kinderen met haat en onverdraagzaamheid.’

Groot-Brittannië heeft aangekondigd een nieuw internationaal onderzoek te willen instellen naar het Palestijnse onderwijssysteem. Een van de gestelde Kamervragen is of Nederland zich bij dat onderzoek aansluit.

Wees de eerste die reageert op "Palestijnen onverstoord verder met haat in schoolboeken, Kamerleden stellen vragen"

Geef een reactie