Protest bij GroenLinks: ‘Neem afstand van omstreden anti-Israëlmotie’

Foto: Levi Zoutendijk

UTRECHT | Zo’n 150 mensen stonden dinsdagmorgen op de stoep bij het landelijk bureau van GroenLinks (GL) in Utrecht. De partij nam tijdens het ledencongres van vorige maand een omstreden motie aan waarin het de boycotbeweging tegen de Joodse staat Israël legitimeert. “Een ernstige misstap, waarmee antisemitisme wordt aangewakkerd”, aldus opperrabbijn Binyomin Jacobs tijdens de manifestatie.

Jacobs begon zijn toespraak met een vraag: “Hoe zou u reageren als ik hier luidkeels uitroep: ik omarm het nazisme van Hitler-Duitsland?” Hij vulde zelf het vervolg in: “Over een paar dagen, na kritiek van diverse kanten, leg ik uit dat ik alleen de fantastische snelwegen die in de nazitijd zijn aangelegd bedoelde. Die Autobahn vind ik geweldig. GroenLinks omarmt luid en duidelijk de BDS, en legt dan uit, na veel beroering, dat er alleen gedoeld werd op de boycot van producten uit de zogenaamde bezette gebieden. Maar gelijk de Autobahn slechts een piepklein onderdeel was van een moordende nazi-ideologie, zo ook is de boycot van producten uit Israël slechts een onderdeeltje van de doelstellingen van de BDS. BDS staat voor vernietiging van heel Israël, niet slechts van boycot van een paar producten uit de zogenaamde bezette gebieden.”

Antizionisme is antisemitisme

Jacobs maakte verder duidelijk dat het onderscheid tussen antizionisme en antisemitisme niet meer bestaat: “In de tijd van de Kruistochten mochten wij Joden vernietigd worden vanwege ons geloof. In de Middeleeuwen veroorzaakten wij de pest, en dus moest het virus, de Jood, uitgeroeid worden. Mijn ouders hadden in de jaren ’40-’45 hier in Nederland het verkeerde ras, ze waren geen ariërs. En nu zijn alle Joden verderfelijke Zionisten.”

Jacobs gelijk werd pijnlijk onderstreept toen een voorbijganger bij het zien van de Israëlvlaggen antisemitische leuzen begon te roepen.

Geen plaats voor Joden

Ook directeur Roger van Oordt van Christenen voor Israël sprak de menigte toe: “BDS richt zich op de vernietiging van de Joodse staat. Voor Israël is er geen plaats en – zoals Hamas en Iran keer op keer zeggen – het gaat om de ontmanteling van Israël en de vernietiging van het Joodse volk in Israël. Geen plaats voor Joden: niet in Judea en Samaria, maar ook niet in Tel Aviv en Ashdod.

GroenLinks noemt BDS een ‘legitiem middel in een rechtvaardige strijd’. Het is echter een opstap van ‘koop niet bij de Joodse staat’ naar de vernietiging van die staat. De grondleggers zijn hier overigens heel duidelijk over. Waarom kiest GroenLinks hier haar vrienden, als eerste partij in Europa? En wekt het dan verbazing dat de terreurorganisatie Hamas vervolgens GroenLinks prijst en tot haar vrienden rekent?”

Gesprek

Na de toespraken werd het duo Jacobs-Van Oordt uitgenodigd voor een gesprek met GL-partijvoorzitter Jeroen Postma en Jessie Bokhoven, directeur van het landelijk bureau. Daarin namen de vertegenwoordigers van GroenLinks onder meer een pamflet aan waarin duidelijk  wordt gemaakt wat de gevaren zijn van BDS. Ook werd GroenLinks nog eens verzocht om de BDS-motie naast zich neer te leggen, en excuses te maken aan de Joodse gemeenschap en Israël.

“Wij hopen dat GroenLinks zich bezint en voortaan heel ver weg blijft van antisemitisme”, zei Van Oordt na het gesprek.

Dit bericht werd voor het eerst gepubliceerd door Christenen voor Israel.

Wees de eerste die reageert op "Protest bij GroenLinks: ‘Neem afstand van omstreden anti-Israëlmotie’"

Geef een reactie