RD: Unesco-besluit over Jeruzalem is ten diepste antisemitisme

Joden mogen officieel niet bidden op de Tempelberg. Foto (archief): Tempelinstituut

JERUZALEM / APELDOORN | Het is ten diepste antisemitisme, dat het VN-cultuurinstituut Unesco Jeruzalem enkel en alleen voor moslims heilig claimt, en enige joodse band met de stad ontkent. 

Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad zaterdag in een kritisch commentaar over de donderdag in een ruime meerderheid aangenomen resolutie van UNESCO.

Dat alle Arabische landen vóór de anti-joodse resolutie stemden, lag volgens de krant in de lijn der verwachting. De Joodse staat hoopte daarom op steun vanuit andere hoek. “Israël heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om landen ervan te overtuigen de resolutie niet te steunen. Op het laatste moment heeft het zelfs de steun ingeroepen van de Rooms-Katholieke Kerk omdat door het Unesco-besluit niet alleen Joden, maar ook christenen worden geraakt. Het heeft allemaal niet mogen baten. Of misschien toch wel, want het aantal landen dat zich van stemming heeft onthouden, was groter dan verwacht. En: niet één Europees land heeft vóór het besluit gestemd. En dat is voor veel Israëliërs misschien nog wel belangrijker dan dat de resolutie toch werd aangenomen”, schrijft het dagblad.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft alle landen die achter de resolutie stonden, opgeroepen eens een kijkje te nemen bij de Titusboog in Rome. “Deze boog werd gebouwd nadat de Romeinen in het jaar 70 de Joodse tempel hadden verwoest. Op de triomfboog staat de menora uit de Joodse tempel afgebeeld die de Romeinen als overwinningsbuit uit Palestina meenamen naar Rome. Deze zevenarmige kandelaar is ook in 2016 nog steeds het symbool voor Israël en een bewijs dat er dus wel degelijk een connectie is tussen de Tempelberg en de Joden”, luidt het commentaar.

Het RD noemt het “lachwekkend dat de Unesco denkt door een besluit dat bij meerderheid is aangenomen de geschiedenis te kunnen herschrijven. Helaas is ook deze resolutie weer een bewijs dat Israël door moslimlanden niet erkend wordt als thuisland van het Joodse volk en volgens die landen dus geen bestaansrecht heeft. Daarmee is het besluit gefundeerd in een antihouding tegen Israël. Geen wonder dat Israël heeft besloten om alle samenwerking met de Unesco op te schorten.”

De christelijke krant is verder van mening dat het ontkennen van de geschiedenis, een gevaar is voor de toekomst, maar dat het óntkennen van de geschiedenis nog veel erger is. “Zeker als dat gesanctioneerd wordt door een orgaan als de Unesco. Met het aannemen van deze resolutie is de historische band tussen het Joodse volk en de Tempelberg niet ongedaan gemaakt. Wel is de discussie over de VN en daaraan verbonden organisaties er des te urgenter door geworden. Omdat organisaties die de geschiedenis ontkennen, geen toekomst hebben”, besluit het RD.

Het Nederlands Dagblad schreef zaterdag in een achtergrondartikel dat de UNESCO “de historische band tussen het jodendom en de Tempelberg in Jeruzalem negeert”, en meldt dat zowel joodse als christelijke organisaties verbolgen zijn over het besluit.

Het dagblad haalt onder meer Susan Michael van de Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem (ICEJ) aan. “De Joodse historie van Jeruzalem is ook christelijke historie, de Joodse tempel was het toneel van talloze verhalen uit het Nieuwe Testament”, aldus Michael. “Als de christelijke wereld niet opkomt voor de Joodse band met Jeruzalem, dan zullen we op een dag ontdekken dat ook onze eigen historische en spirituele connectie met de heilige plaatsen is uitgewist.”

Lees hier het nieuws over UNESCO van vrijdag op MessiaNieuws.

Wees de eerste die reageert op "RD: Unesco-besluit over Jeruzalem is ten diepste antisemitisme"

Geef een reactie