UNESCO: Joden niet historisch verbonden aan Jeruzalem

anti-Israël resolutie VN
Een overview van Jeruzalem.

JERUZALEM | UNESCO, onderdeel van de Verenigde Naties, heeft een ontwerpresolutie aangenomen, waarin staat dat Joden historisch gezien geen banden hebben met Jeruzalem, de Tempelberg en de daarbij behorende Klaagmuur in de Oude Stad.

Het voorstel tot het ‘ontjoodsen’ van de heilige plekken werd ingediend door de (overwegend) islamitische landen Oman, Qatar, Algerije, Egypte, Libanon, Marokko en Soedan. Van de aanwezige landen stemden er vierentwintig voor en zes tegen. Zesentwintig andere landen onthielden zich van stemmen en twee landen waren afwezig. Nederland stemde tegen, evenals onder meer Duitsland en de Verenigde Staten.

Israël heeft elke vorm van samenwerking met UNESCO, de afdeling voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, direct opgeschort. Volgens Naftali Bennett, de Israëlische minister van onderwijs, ontkent het voorstel de geschiedenis en stimuleert het (moslim)terreur tegen Joden die de plekken wél als heilig beschouwen.

Hoe het mogelijk is dat de historie van Joden in Israël op deze manier wordt ontkend door een organisatie als UNESCO? Verbazingwekkend? Niet als je weet dat UNESCO een UN (United Nations)-organisatie is, waar ook de Arabische Liga onderdeel van uit maakt. Van de Arabische Liga, bestaande uit tweeëntwintig Arabische landen, ontkent het grootste deel het recht van bestaan van de staat Israël. Deze zelfde Arabische Liga heeft een grote invloed op de Afrikaanse Unie, en vanuit deze hoek komen keer op keer veroordelingen richting Israël en ‘de zionisten’. Met de Verenigde Staten, die tot op heden aan de kant van Israël staat, heeft Israël weinig te vrezen van de Verenigde Naties.

Met deze resolutie laat een meerderheid van de VN weten Joden helemaal geen aanspraak te willen laten maken op Jeruzalem, dat alleen al in de Tenach, het Oude Testament, 660 keer wordt genoemd. Laat staan hoe centraal Jeruzalem staat in heilige joodse geschriften als de Misjna en de Gemara (Talmoed).

Lobby
Israël heeft in de afgelopen weken, samen met de Verenigde Staten, gelobbyd en ervoor gezorgd dat bepaalde landen, zoals Frankrijk, Zweden en Slovenië die de resolutie in eerste instantie ondersteunden, zich nu onthielden van de stemming. Als onderdeel van hun campagne, kwam het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken met een document, waarin ze de Joods-historische connectie met Jeruzalem aantonen.

Premier Benjamin Netanyahu van Israël is zacht gezegd ‘not amused’. “Het theater van absurditeit heeft een hoogtepunt bereikt, met UNESCO die beweert dat de mensen van Israël geen connectie hebben met de Tempelberg en de Westerlijke muur van Jeruzalem. Ze hebben duidelijk niet de Bijbel gelezen.” Verder adviseert hij UNESCO-leden om de Boog van Titus in Rome te bezoeken, zodat ze zelf kunnen zien wat de Romeinen mee terugbrachten uit Jeruzalem, nadat zij de tempel tweeduizend jaar geleden vernietigden. Pro-Israël organisaties zijn een petitie gestart tegen het UNESCO-voorstel.

De Palestijnen grijpen op hun beurt de ontwerpresolutie aan door Israël te beschuldigen van vernietiging van het historisch en archeologisch erfgoed. Zij eisen dat een delegatie van experts de heilige plekken komt onderzoeken. Ook eisen ze de permanente aanwezigheid van een UNESCO-observant die de boel in de gaten houdt. De Tempelberg, waar de fameuze Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel staan, is op dit moment al niet onder Israëlisch, maar onder Jordaans beheer. Vlak onder de Tempelberg ligt het plateau van de westelijke gebedsmuur, de Klaagmuur, waar dagelijks duizenden Joden bidden om de komst van de Derde Tempel en de Messias.

In de ontwerpresolutie wordt Israël ervan beschuldigd en veroordeeld moslims hun religieuze vrijheid te ontzeggen door sommigen de toegang tot de Tempelberg te verbieden. Dat doet Israël bijvoorbeeld wanneer er recent een aanslag is gepleegd. Anderzijds is het Joden en christenen niet toegestaan om te bidden op het Tempelplein; zij hebben beperkt toegang. Moslims mogen altijd het plein op.

3 Reactiesop"UNESCO: Joden niet historisch verbonden aan Jeruzalem"

  1. Sprakeloos ben ik al maanden en dat blijf ik nog een poosje. Unesco .. is deze club een afspiegeling van het historisch besef van de elite als het om Israel gaat? Hoeveel dwaasheid kan er uitgekraamd worden.

  2. De tempel in Jeruzalem is door de Joden gebouwd en onderhouden. Dus Israël is één met Jeruzalem en de tempel. Wanneer u verklaart, dat Israël geen connectie heeft met de tempelberg, dan is dat gelijk als u zegt dat China niets met de Chinese Muur heeft of ook Egypte heeft niets te maken met de piramides.

  3. Wat een absurditeit is dit. Mijn mond staat nog open. maar de Eeuwige loopt niets uit de hand. Het is Zijn land en Zijn volk Hij Jahweh Jireh zal voorzien. Wat zien we uit naar De komst van koning Jesjoea, koning van Israël, Hij zal plaats nemen en gerechtigheid brengen. Mijn hart brand van verlangen voor Hem en voor gerechtigheid voor Zijn volk. MARANATHA!!!

Geef een reactie