Sabbat bruut verstoord door terrorist, onrust rond Tempelberg neemt toe

Rembrandt

De situatie in Israel en dan met name in Jeruzalem, toegespitst op de regio van de Tempelberg, is gespannen en zeer onrustig.

Veel religieuze Joden volgen de situatie nauwlettend. De Tempelberg is voor hen het centrum van hun geloofsbeleving, de meest heilige plaats van het land. Daar zal de nieuwe tempel komen, is hun verwachting. Kondigen de huidige ontwikkelingen de spoedige komst van die tempel aan, en in het verlengde daarvan, de komst van de Messias, vragen ze zich af.

Vanmorgen las ik het bericht dat vrijdagavond een Palestijnse terrorist een huis in de plaats Halamish binnendrong, vlakbij Ramallah op de Westbank, en er drie Israëli’s doodde. Een vierde werd zwaar gewond. Walgelijk was de reactie van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, die sprak over een heldendaad van deze Palestijn.

Escalatie

Na de dodelijke aanslag vorige week vrijdag bij de Tempelberg, door drie Arabieren uit het noorden van Israel, waarbij twee Israëlische politieagenten werden gedood en één zwaar verwond, is de situatie snel geëscaleerd. Inmiddels is bekend geworden dat de daders hun wapens ontvingen in de moskee op de Tempelberg. Israel sloot de Tempelberg af en plaatste metaaldetectoren voor degenen die in de moskeeën willen bidden. De Palestijnen reageerden woedend.

Door alle ophef waren er begin deze week geen moslims meer op de Tempelberg aanwezig, zodat Joodse mensen en christenen de gelegenheid gebruikten om de berg op te gaan, om er te genieten van de rust en er te bidden.
Maar ook dat mag niet, zo is ooit afgesproken met Jordanië. Daarom houdt de Israëlische politie nu weer toezicht op de naleving hiervan.
De afgelopen dagen was het zeer onrustig in Jeruzalem en ook elders op de Westelijke Jordaanoever. Bij botsingen tussen de Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen en Arabieren, waarbij met stenen en Molotov cocktails werd gegooid, vielen verscheidene slachtoffers onder de betogers.

De Tempelberg is wellicht het meest explosieve stukje aarde. Hier zou zomaar een nieuw gewapend conflict kunnen ontbranden.
De islam beschouwt zich als de eigenaar van de Tempelberg, door de moslims Haram-al Sharif genoemd. Onterecht trouwens, zelfs al vindt de meerderheid van de VN dit ook.
De Tempelberg, net als heel Israel, inclusief Jeruzalem, is door de Heere aan Zijn volk Israel geschonken.

Hoop

Het is mijn hoop, mijn verlangen, mijn gebed, dat Israel deze strijd niet alleen hoeft te strijden. Laat Nederland, Europa, Amerika, laten onze kerken en gemeenten, de christenen, Israel steunen en bidden om de vrede van Jeruzalem. Israel mag zich toch wel verdedigen en beveiligen tegen terroristen die niets ander willen dan dood en verderf zaaien en Israel zwart willen maken voor het oog van heel de wereld?

U proeft wellicht dat deze situatie mij raakt. Ik roep het uit: ‘Heere God, God van Israel, laten Uw ogen open zijn over Uw volk.’ En ik zeg het de profeet Joël na: ‘Spaar Heere, Uw volk.’
‘Dank U, dat U zult strijden voor Uw volk en dat de dag gaat komen, o Heere Jezus, dat U Zich als de Messias zult openbaren aan Uw volk.’

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

1 reactieop"Sabbat bruut verstoord door terrorist, onrust rond Tempelberg neemt toe"

  1. Tanja J. Otten-Tramper | 23/07/2017 om 10:57 | Beantwoorden

    Wel verduidelijkend.
    Zóveel haat, zóveel verdriet… moge de vrede van Jeruzalem spoedig aanbreken. Maranatha, kom Here Jezus.

Geef een reactie