SGP wil af van aparte status Palestijnse vluchtelingen

Kees van der Staaij wil af van aparte status Palestijnse vluchtelingen
Kees van der Staaij (SGP).

DEN HAAG | In reactie op de actie van minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) om versneld hulp te geven aan de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), heeft SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij een debat met haar aangevraagd.

 

Minister Sigrid Kaag. Beeld: Wikimedia

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) besloot tot versneld overmaken van de jaarbijdrage van 13 miljoen euro aan UNRWA, nadat Amerika haar financiële bijdrage aan de organisatie heeft gehalveerd. De Amerikaanse president Donald Trump wil hiermee druk zetten op de Palestijnen om mee te werken aan een oplossing voor het jarenlange conflict met Israël.

Puur een politieke actie

Gisteren werd deze kwestie in het vragenuur aan de orde gesteld. “Helaas was er niet voldoende steun in de Kamer om het debat aan te gaan met Kaag”, aldus Van der Staaij. “Alleen de PVV ondersteunde het verzoek van de SGP om een debat.” Volgens Van der Staaij is het besluit van Kaag puur een politieke actie, en heeft het weinig met humanitaire doeleinden van doen. “Wellicht dacht ze: Wat minister Ploumen kan, kan ik ook. Politiek vind ik het erg ongelukkig en misplaatst.”

De ChristenUnie die normaliter altijd achter Israël staat, was volgens Van der Staaij niet aanwezig bij het vragenuurtje. Echter, is er over een paar weken wellicht een herkansing om het debat alsnog aan te gaan. Van der Staaij: “De coalitie heeft aangegeven dat de kwestie bij het algemeen overleg in februari betrokken zou kunnen worden.” Hij zegt het jammer te vinden dat hij nu niet de gelegenheid heeft gehad hierover de degens te kruisen met Kaag.

Lees ook: Update Midden-Oosten: Amerika halveert steun UNRWA, onbegrijpelijke actie Sigrid Kaag, oproep tot gebed voor bezoek Mike Pence, en meer

Politiek wapen tegen Israël

Van der Staaij: “Waar ik het vooral over wil hebben, is het feit dat dit nu als een humanitaire actie wordt verkocht, terwijl het gaat om een politiek statement. Het probleem is dat het vluchtelingenvraagstuk wordt aangewend als politiek wapen tegen Israël.”

Van der Staaij stelt daarbij ook dat UNRWA een overbodige organisatie is. “Waarom een aparte organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, terwijl dat ook binnen de VN kan worden opgelost? Het is ongelofelijk dat Palestijnse vluchtelingen hun vluchtelingenstatus levenslang kunnen blijven behouden. Zelfs achterkleinkinderen krijgen de vluchtelingenstatus. Er is geen beleid tot integreren in andere landen, zoals dat het geval is met ‘normale’ vluchtelingen. Na vijf jaar kun je als vluchteling in Nederland al integreren. Hier wordt de vluchtelingstatus van Palestijnen krampachtig in stand gehouden voor een groeiende groep. Het is niet te verdedigen dat deze groep Palestijnse vluchtelingen zo’n bevoorrechte positie heeft, ten aanzien van andere vluchtelingen.”

De 13 miljoen euro aan UNRWA zal niet teruggedraaid kunnen worden. Wel wil van der Staaij dat die bedragen naar UNRWA stoppen. “We zijn er geen voorstander van om de kas van UNRWA te blijven spekken.”

Wees de eerste die reageert op "SGP wil af van aparte status Palestijnse vluchtelingen"

Geef een reactie