Shabbat: Feest bij de buren

Journalistiekstudent Joelle van Dijk blogt voor MessiaNieuws.

Met een groep vrienden bevinden we ons in Israël waar we verblijven in een appartement in Tiberias. Op onze eerste vrijdag zijn we gaan zwemmen in bronnen waarna we terug naar Tiberias vertrekken. We hebben het plan Israëlisch te gaan koken, shakshuka, een eiergerecht. Er is een probleem, de winkels zijn gesloten en we zijn de eieren vergeten te kopen. Met veel moeite vinden we een geopende tabakswinkel waar de verkoper aan de waterpijp zit. Hij meldt hard lachend dat hij wel eieren verkoopt.

Gehuld in zwemkleding storten we ons op het niet al te uitgebreide winkelassortiment. Wetende dat de winkels zaterdag ook gesloten zijn, besluiten we nog wat extra voorraad in de auto te laden. Bij aankomst in het appartement kunnen we aan de slag. Met vijf man sterk doen we verwoede pogingen een ‘echt’ Israëlisch gerecht op tafel te zetten. Ondanks wat kleine tegenslagen als een lege gasfles, geen werkende oven en peterselie die blijkt te smaken naar een fles Dreft die je leeggiet in je mond, staat er uiteindelijk toch het een en ander op tafel. 

Aan het eind van onze maaltijd sluiten we de dag af met een stukje uit de Bijbel, waarna we een kringgebed houden. In de stilte tussen verschillende gebeden horen we gezang en geklap klinken. Ik zie beweging op het dakterras naast de onze. Het dakterras waarvan ik eerder niet eens wist dat het bestond. Op het dak staan de normaal zo vrome orthodoxe joden luidruchtig te dansen rond een tafel. Langzaam maar zeker komen er steeds meer joden op het dak. 

Na het ‘amen’ van ons gebed kijken we vanaf het dakterras naar de straat beneden. De straat waar we de afgelopen week een onophoudelijke file van auto’s en bussen zagen, is nu helemaal leeg. Shabbat is begonnen. En ze wordt door onze buren binnengehaald als een koningin. Een muur van de dansende joden verwijderd zingen wij verder uit de Opwekkingsbundel, nummer 767: Familie. We genieten van de vreugde van onze buren, waar onze vreugde niet aan lijkt te kunnen tippen.

Joelle van Dijk is student journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. 

Wees de eerste die reageert op "Shabbat: Feest bij de buren"

Geef een reactie