Spannende beschrijvingen Mossad acties

De seculiere Staat Israël beschikt over een van wereldst grootste geheime diensten; de Mossad. Over de jaren heeft die dienst spectaculaire acties ondernomen, zoals de ontvoering van Eichmann naar Israël. Bert Wiersema is gestart met een serie boeken over deze acties. Het eerste deel heet ‘Operatie Alef’. Waar gaat dit deel over?

Boekanalyse
Dit boek over de acties van Israëlische geheime agenten is vooral geschreven voor jongeren vanaf 12 jaar. Na een inleiding volgen de spannende verhalen over twee van zulke acties.

Deel 1 bestaat uit 15 hoofdstukken gevolgd door een Epiloog. Het gaat over de ontvoering van Adolf Eichmann. Deel 2 heeft zeven hoofdstukken en gaat over het smokkelen van gevechtsvliegtuigontwerpen. Er is een apart hoofdstuk opgenomen waarin kort de Mossad wordt beschreven. Dit boek heeft geen voet- of eindnoten, literatuurlijst, plaatjes of een zoekregister.

Jacht op Eichmann
Een van de belangrijkste Duitse politie-officieren betrokken bij poging tot de vernietiging van het Joodse volk tijdens de Tweede-wereldoorlog was Eichmann. Hij was verantwoordelijk voor de treintransporten die Joden naar de concentratie- en/of vernietigingskampen moest vervoeren.

Vlak na de oorlog wist hij echter Duitsland te ontvluchten. Net zoals veel andere kopstukken van het Nazi-regime. Lange tijd werd naar hem gezocht, maar niemand wist dat hij in Argentinië woonde en zich voordeed als de Duitse Jood Ricardo Klement. Hij was werkzaam als chef in een Mercedes-Benz fabriek.

Via een tip van een Joodse oud-gevangene van Dachau kwam de Mossad in 1960 hem op het spoor. Althans, aanvankelijk werden alleen agenten uitgestuurd om polshoogte te nemen. Maar tot hun verbazing bleek de tip juist te zijn.

Toen werd een van de meest spectaculaire ontvoeringsacties uitgevoerd. Het plan was Eichmann naar de Staat Israël te brengen en hem daar door een Joodse rechtbank te laten berechten. In dit boek is uitgebreid beschreven hoe die actie verliep.

Het papieren vliegtuig
De Staat Israël had nieuwe gevechtstoestellen van het type Mirage besteld en betaald in Frankrijk. Maar door het uitbreken van de zesdaagse oorlog 1967 met Arabische buurlanden en internationale druk wil Frankrijk de toestellen niet meer leveren.

Omdat een Zwitsers bedrijf betrokken is bij de bouw van de Mirages krijgt Israël via een van de medewerkers de kans om illegaal de bouwtekeningen van de vliegtuigen te krijgen. Dit is typisch een actie voor Mossad agenten, maar zal het hun lukken?

Evaluatie
Dit zijn uitermate spannende verhalen over acties van de Mossad. De verhalen zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, maar aangedikt met allerlei aspecten. Zo krijgt de lezer een breed beeld van het verloop van deze Mossad acties.

Zo worden niet alleen de geslaagde acties van de Mossad agenten beschreven, maar ook wat in de wereld eromheen gebeurde. Hoe de lokale overheden en betrokken instanties erbij betrokken waren en hoe die op allerlei manier probeerden de Mossad agenten te pakken.

Dit boek wordt aangeraden.


Wiersema, B., Deel 1: Operatie Alef. Spectaculaire acties van de Mossad. 2de druk. 2023, Mes, Vierhouten, 187 pagina’s, € 13,45, ISBN: 9789059523791.

Wees de eerste die reageert op "Spannende beschrijvingen Mossad acties"

Geef een reactie