Steeds minder jongeren in messiaanse gemeentes Israël

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Veel messiaans-joodse jongeren in Israël gaan op sjabbat niet (meer) naar een dienst in een messiaanse gemeente.

Dat stelt Eitan Bar van de populaire online bediening One for Israel. Uit onderzoek onder Israëlische gelovigen in de leeftijd van twintig tot dertig jaar blijkt dat zij zich niet langer thuisvoelen in hun plaatselijke messiaanse gemeente.

De prediking slaat niet aan, meldt Israel Today. Jongeren doen liever een interactieve vorm van onderwijs door bijvoorbeeld kortere, praktische preken, gebaseerd op de Bijbel. Er zou niet genoeg ‘quality time’ zijn met medegelovigen om vriendschappen op te bouwen. En de dienst wordt ervaren als te buitenlands, kerkelijk of gekopieerd uit het land van herkomst. De conclusie: minder ceremonie betekent meer vriendschap, aldus Bar.

‘Gemeentes investeren in allerlei technische snufjes om de eredienst gladjes te laten verlopen, maar deze technieken worden eerder gezien als een belemmering dan als een hulpmiddel. Gemeentes die bestaan uit vijftig tot honderdvijftig leden zouden helemaal geen geluidssysteem nodig hebben; zonder geluidsversterking zou er een knussere, meer open sfeer kunnen ontstaan’, schrijft het maandblad.

Wees de eerste die reageert op "Steeds minder jongeren in messiaanse gemeentes Israël"

Geef een reactie