Update Midden-Oosten: stop de vervangingstheologie, christenen vieren Loofhuttenfeest en Netanyahu leidt Bijbelstudie

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week uit het Midden-Oosten, geselecteerd door Dirk van Genderen.

Schokkende verklaring van zionistische christelijke leider

De zionistische christelijke leider Tommy Waller heeft opgeroepen tot een direct einde van de vervangingstheologie. Israel heeft niet afgedaan, de gemeente is niet in plaats van Israel gekomen. Hier ben ik het zeker mee eens.
Maar hij voegt er iets aan toe, waar ik het beslist niet mee eens ben, wat ik schokkend vind. Christenen moeten stoppen met het brengen van het Evangelie aan de Joden, vindt Waller namelijk.
‘Deze theologische verandering is nodig om christenen en Joden, zoals een prominente rabbi het verwoordt, partners te laten zijn in de Grote Verlossing,’ aldus Waller. ‘Zendelingen willen hun de Joodse identiteit ontnemen.’
Maar kijk wat Romeinen 1:16 zegt: ‘Want ik schaam mij niet voor het Evangelie van Christus, want het is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood en ook voor de Griek.’

Aanvankelijk was Waller ervan overtuigd dat de Joden gered moesten worden, maar toen hij langer en vaker in Israel kwam, kwam hij daarop terug. Hij schrok enorm van wat hij hoorde over wat de christenen de afgelopen 2000 jaar de Joden hadden aangedaan. Hij vroeg daarvoor vergeving aan de Joden. ‘Alstublieft vergeef mij en alstublieft, vergeef mijn voorouders de misdaden die ze tegen u hebben begaan. Met elke vezel van mijn zijn ben ik toegewijd om te strijden voor het herstel van Israel.’

Waller had een goede functie in het hoge management van Federal Express. Hij gaf die baan op voor Hayovel, een groeiende zionistische organisatie, die duizenden vrijwilligers van over de hele wereld naar Israel brengt om Joodse boeren in Judea en Samaria te helpen. Het was ook Hayovel dat afgelopen voorjaar verscheidene leden van de Knesset, het Israëlische parlement, naar Washington bracht om de inauguratie van Donald Trump bij te wonen.
Waller ziet het als zijn roeping om Jeremia 31:5 te realiseren: ‘Opnieuw zult u wijngaarden planten op de bergen van Samaria: de planters zullen planten en de vruchten genieten.’ (Bron: Breaking Israel News)

Meer dan 6000 christenen uit de hele wereld vieren Loofhuttenfeest in Israel

Ze komen uit ongeveer honderd verschillende landen, de meer dan 6000 christenen die sinds gisteravond in Israel het Loofhuttenfeest vieren. Het feest heeft dit jaar een speciaal tintje, omdat het vijftig jaar geleden is dat Jeruzalem herenigd werd tijdens de Zesdaagse Oorlog.
De festiviteiten begonnen bij Ein Gedi, de oase aan de kust van de Dode Zee. De rest van het feest wordt in Jeruzalem gevierd, met onder andere de Jeruzalem Mars van aanstaande dinsdag.

Israëlische premier leidt Bijbelstudie

Afgelopen dinsdag leidde premier Netanyahu weer een Bijbelstudie in zijn ambtswoning in Jeruzalem. De Bijbelstudiegroep heeft een lange traditie. David Ben Goerion startte er al mee in 1948. Na een lange onderbreking hervatte premier Menachim Begin eind jaren zeventig van de vorige eeuw deze Bijbelstudies.
De Bijbelstudie van afgelopen week werd bijgewoond door Bat-Galim Shaer, de moeder van Gil-ad Shaer, die werd gekidnapt en vermoord door Hamas-terroristen, met twee andere tieners in de zomer van 2014. ‘Er is geen Joods bestaan zonder de Bijbel,’ stelde Netanyahu. ‘Dat bestaat niet. Het is mijn overtuiging dat er ook geen Joodse toekomst is zonder de Bijbel.’ Als het hier over de Bijbel gaat, betreft het het Oude Testament. (Bron: JNS)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

1 reactieop"Update Midden-Oosten: stop de vervangingstheologie, christenen vieren Loofhuttenfeest en Netanyahu leidt Bijbelstudie"

  1. Noem het gewoon TeNaCh.

    Als je wilt stoppen met vervangingsleer stop dan met de term Oude Testament.
    Alsof de TeNaCh heeft afgedaan.

Geef een reactie