Stop met speculeren over de eindtijd

Foto: Levi Zoutendijk

Laten we alsjeblieft stoppen met het speculeren over wat er precies staat te gebeuren in de eindtijd. Als christenen zetten we onze geloofwaardigheid daardoor op het spel. De één zegt dit, een ander dat.

De afgelopen week ben ik eens nagegaan wat tal van ’zelfbenoemde en vaak goedbedoelende profeten’ de afgelopen tientallen jaren allemaal over ons hebben ‘uitgestort’. Teveel om op te noemen. Amerika zou Babylon zijn, dat is verwoest door de aanslagen op 11 september 2001. Rusland zou Gog/Magog zijn, beweren anderen. En weer een ander stelt dat Turkije Gog/Magog is.

De streepjescode op producten zou het merkteken van het beest zijn. Weer een ander ziet de chip als het merkteken van het beest. Obama zou de antichrist zijn… Volgens anderen de paus of Putin. Volgens tal van ‘voorspellers’ had de opname of de wederkomst al honderden keren moeten plaatsvinden. Dat hadden ze berekend op grond van de Bijbelse ‘profetieën’, geheime Bijbelcodes of ze hadden een speciale openbaring van God ontvangen. Dat dachten ze tenminste.
Weer anderen beweren dat twee derde van Israel binnenkort zal worden vernietigd, op grond van Zacharia 13, anderen geloven dat die profetie al is vervuld in de loop van de geschiedenis.

Begrijp me goed. Ik wil niemand tekort doen. Maar hoe weet je nu of een bepaalde profetie/uitleg van God is of niet van God? Sommigen pretenderen boodschappen van God ontvangen te hebben, terwijl ze op de loop zijn gegaan met hun eigen ideeën, gedachten en fantasieën. Het blijft noodzakelijk om alle geesten te blijven beproeven of ze wel uit God zijn.
Sommigen zijn schatrijk geworden door hun eigen profetieën. Honderdduizenden geïnteresseerden kochten hun boeken en steunden hun bedieningen.

En ondertussen zijn tal van gelovigen in verwarring geraakt. Want wie kun je nog geloven? En de wereld lacht. Jullie christenen zeggen maar wat. Dat ga je toch niet meer geloven…

Rust

Laten we alstublieft eenvoudig blijven bij wat de Heere ons in Zijn Woord aanreikt. Predikers mogen gerust zeggen dat ze niet alles precies weten. Dat is veel beter en eerlijker dan wanneer ze doen alsof ze alles exact begrijpen.
En als de Heere Jezus ons in Zijn Woord zegt dat geen mens de dag van Zijn komst weet, dan mag ons dat rust en vrede geven in ons hart, en vertrouwen op Hem. Je weet vooraf al dat iedereen die denkt het wel te weten, een leugenaar en valse profeet is. Laat je daardoor niet verontrusten. Alleen de Vader in de hemel weet wanneer die dag zal zijn.

Wij worden opgeroepen Zijn komst te verwachten, wakker en waakzaam te zijn en bereid om Hem elke dag te verwachten. En ondertussen beschikbaar te zijn voor Hem. ‘Heere, hier is mijn leven, laat het zijn tot eer van U en tot zegen van anderen.’
En misschien duurt het ook nog wel even voordat Hij komt. Omdat er nog zoveel mensen gered moeten worden. De laatste tijd heb ik nogal wat (jonge) mensen ontmoet die zich geroepen weten de zending in te gaan. Bid ook voor hen, dat de Heere hen door Zijn Geest aangordt, de weg wijst en hen zegent.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Stop met speculeren over de eindtijd"

Geef een reactie