Een stukje Israël in Ede (+ foto’s) | MessiaNieuws veldvoetbaltoernooi trapt voor het eerst af

Kadima in actie op een toernooi juni 2016 in Ede.

Het allereerste MessiaNieuws veldvoetbaltoernooi ‘Israëlische stijl’ in Ede trok zondagmiddag zo’n honderd bezoekers. Het weer bleef wonderwel goed – een gebedsverhoring. 

Op het hoofdveld van voetbalclub KSV Fortissimo spelen op een zonnige middag jongeren uit diverse delen van het land een potje voetbal tegen elkaar. Zo is er een Antilliaans team aanwezig van een sabbatvierende pinkstergemeente uit Amsterdam, en twee Kadima-teams met jongeren uit Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland en Noord-Holland. Maar ook het team Geloofshelden en twee ploegen uit Ede zijn van de partij.

Ondertussen schalt er Hebreeuwse muziek, onder meer van Micha’el Ben David, door de speakers over het sportpark. Achter de goals hangen vlaggen van Israël en Jeruzalem. In de kantine staat een stand van stichting Nachamu met Israël-armbandjes, kaartjes en boeken. Bezoekers wanen zich in het Beloofde Land.

Spreker Marnix ten Kortenaar geeft in de pauze een bevlogen spreekbeurt over de (vergeten) bruid van Jezus, Yeshua: Israël. “De kerk heeft vrouwe Israël, vrouwe Jeruzalem, eruit getrapt. Voor haar in de plaats hebben we Maria neergezet, en heidense invloeden”, zegt de duidelijk met Israël begane Ten Kortenaar, oud-schaatser en tegenwoordig sportwetenschapper. Hij vertelt hoe God hem greep toen hij het land bezocht. “Ik krijg er nog steeds kippenvel van”, en laat zijn arm aan de luisteraars zien.

Volgens Ten Kortenaar heeft het Joodse volk een bovennatuurlijke comeback gemaakt na tweeduizend jaar vervolging, met als climax de moord op zes miljoen Joden zeventig jaar geleden. “En nog steeds houdt heel de wereld zich bezig met dat kleine landje in het Midden-Oosten. Er gaat geen week voorbij of de kranten staan er weer vol over.”

De sportman roept de veelal jonge aanwezigen op niet in de kerkbank te blijven zitten, nee, “geloven is een werkwoord.” Ten Kortenaar: “Neem het burgerschap Israëls aan, zoals Efeze 2 het beschrijft, en ga naar dat land, naar die stad. God woont in Tsion, in Jeruzalem. Ga dáár volgend jaar voetballen.”

Na het lied Hine ma tov – ‘hoe goed is het als broeders tezamen zijn’, naar Psalm 133 – wordt het sportieve gedeelte weer opgepakt. FC de Veiligheidsmuur gaat er in de finale met de winst vandoor: 1-0. Volgend jaar in Jeruzalem?

Ook voetballen bij Kadima? Of zo’n tof shirt aanschaffen? Klik hier.

1 reactieop"Een stukje Israël in Ede (+ foto’s) | MessiaNieuws veldvoetbaltoernooi trapt voor het eerst af"

  1. Dat noem ik pas loyaliteit met ’n onderdrukt volk!!!

Geef een reactie