Wat Trump kan betekenen voor Israël en Joden wereldwijd

Foto: Levi Zoutendijk

De Republikein Donald Trump heeft vriend en vijand verrast door de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen. Wat betekent zijn winst voor de staat Israël en het wereldwijde jodendom?

Amerika geldt nog altijd als de grootste bondgenoot van het land Israël, en tevens als het land waar op Israël na de meeste Joden ter wereld wonen. De vriendschap tussen beide landen zal zoals het er nu naar uitziet niet snel veranderen. Zowel Hillary Clinton als Donald Trump zeiden in hun campagne achter Israël te (blijven) staan.

Na een spannende race werd in de loop van vannacht steeds duidelijker dat Trump tegen alle verwachtingen in de nieuwe president van Amerika zou worden. Met name onder Amerikaanse Evangelicals – traditioneel uiterst pro-Israël – blijkt Trump zeer populair.

Heeft Israël Trump of Amerika nodig om te overleven in het Midden-Oosten? Nee, zegt de orthodox-joodse Jona (29) uit Jeruzalem in reactie tegenover MessiaNieuws. “Israël heeft Trump niet nodig, wij hebben alleen God nodig en moeten een rolmodel zijn voor deze wereld”, aldus Jona, een in Amerika geboren Israëliër, die zijn stem uitbracht op Trump. “Het politieke systeem in Amerika is corrupt. Er is een verandering nodig en hij blijkt daar nu de juiste persoon voor te zijn”, zegt hij. “Begrijp me niet verkeerd: hij is verre van perfect, ik heb veel problemen met zijn persoonlijkheid. Maar hij is nog altijd beter dan de corrupte Clinton.”

Onder Joodse Israëliërs wordt verschillend gedacht over Trump, maar kort door de bocht moet het linkse kamp in Israël niets van de Republikein hebben en ziet rechts wel een potentiële bondgenoot. Premier Benjamin Netanyahu, zelf van de rechtse partij Likoed, feliciteerde woensdagmorgen de 45e president van de Verenigde Staten. “Trump is een ware vriend van de staat Israël, en ik kijk ernaar uit om samen met hem te werken aan de veiligheid, stabiliteit en vrede in onze regio”, verklaarde Netanyahu. “De ijzersterke band tussen de Verenigde Staten en Israël is geworteld in gedeelde waarden, gesteund door de gezamenlijke belangen en aangedreven door een gedeelde lotsbestemming.”

De 70-jarige Donald Trump, wiens dochter Ivanka zich bekeerde tot het jodendom, zei tijdens zijn campagne “een ongedeeld Jeruzalem” voor te staan als de hoofdstad van Israël. Daarmee geeft hij aan niet achter het standpunt van de meerderheid van de internationale gemeenschap te staan, die Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat ziet. “Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, nu al voor meer dan drieduizend jaar”, aldus het programma van Trump. Een mogelijkheid tot vrede ziet de New Yorker alleen wanneer de Palestijnen “het geweld stopzetten en Israël accepteren als Joodse staat”.

Naftali Bennett, de minister van onderwijs, zei meteen na de uitslag dat “het tijdperk van een Palestijnse staat voorbij is”, meldt The Jerusalem Post. De rechtse minister van het Joodse Huis ziet de overwinning van Trump als een mogelijkheid voor Israël om “onmiddelijk de idee los te laten van een Palestijnse staat in het centrum van het land”. De tweestatenoplossing zou de veiligheid en daarmee de toekomst van Israël niet kunnen garanderen, aldus Bennett.

De achterban en diverse werknemers van Trump werden tijdens de campagne regelmatig in verband gebracht met antisemitisme. Zo wilde campagnemanager Stephen Bannon zijn kinderen niet op een school hebben met veel Joodse klasgenoten, luidt de aanklacht. Trump wees die beschuldigingen resoluut van de hand en wijst op zijn Joodse vrienden en familieleden.

In hoeverre Trump daadwerkelijk een vriend van Israël en het Joodse volk is en gemaakte beloften over Jeruzalem waar kan maken, zal uit zijn vierjarige termijn als president moeten blijken. 20 januari is in Washington D.C. de inauguratie van Trump: hij wordt dan officieel president.

1 reactieop"Wat Trump kan betekenen voor Israël en Joden wereldwijd"

 1. “Israël heeft Trump niet nodig, wij hebben alleen God nodig en moeten een rolmodel zijn voor deze wereld”, Echt gesproken wijsheid.

  Ik denk dat Trump de minst kwade is, maar hoe dan ook, het is de persoon die God op die plek wilde voor nu.
  Wil dat zeggen dat Trump een man Gods is? iemand die doet wat JHWH zegt; nee
  Maar als wij geloven dat JHWH almachtig is en dat Hij bepaald wat er gebeurd, dan is ook dit door Heem gestuurd.
  En of blijkt dat Trump een soort van Nebukadnezar is of een soort van David, Trump is de persoon die Amerika en anderen op dit moment nodig heeft om Zijn kinderen wakker te schudden.
  Tenslotte moet ergens in de (nabije) toekomst de grote verdrukking komen zodanig dat JHWH de dagen moet inkorten.
  Onder welke heerser dat zal zijn is niet interessant, wel als dat gebeurd dat een ieder weet waar zijn hulp vandaan komt.

  Shalom

Geef een reactie