Trump doet eindelijk wat andere presidenten nalieten

Rembrandt

Donald Trump heeft zoals beloofd Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend, maar daarmee doet hij niets anders dan uitvoeren wat het Amerikaanse Congres al op 24 april 1990 met overweldigende meerderheid heeft besloten.

Ook beloofd Trump de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te zullen verplaatsen, al heeft hij daarvoor geen datum genoemd. Volgens zijn staf kan die verhuizing nog wel drie tot vier jaar duren. Trump zal net als zijn voorgangers voorlopig nog ieder half jaar zijn handtekening blijven zetten onder een document dat uitstel van de verhuizing bevestigt en dat terwijl deze verhuizing al in 1995 is besloten in de “Jeruzalem Embassy Relocation Act (S.2737).

Deze wet bepaalt dat de Amerikaanse ambassade (uiterlijk al in 1999) in Jeruzalem moest zijn gevestigd. De wet bevat echter een clausule die de zittende president de mogelijkheid geeft om tot een half jaar uitstel over te gaan, wanneer deze van mening is dat Amerikaanse veiligheidsbelangen in het geding zijn. Sinds 1999 heeft elke zittende president – Bill Clinton, George W. Bush en Barack Hussein Obama – ieder half jaar dit uitstel opnieuw ondertekend. In totaal 48 keer.

‘Mijn stad’

Niet vergeten moet worden dat los van wat de wereldleiders met Jeruzalem van plan zijn, het God Zelf is die deze stad heeft uitgekozen voor zijn volk. Jeruzalem is de enige stad ter wereld die God “Mijn stad” heeft genoemd. Psalm 132 onderstreept nog eens de unieke en belangrijke rol die de stad in het godsdienstige leven van de kinderen van Israël vervult.

Psalm132: 13-14 Want de Here heeft Sion verkoren, Hij heeft het Zich ter woning begeerd: Dit is Mijn rustplaats voor immer, hier zal Ik wonen, want haar heb Ik begeerd.

Jeruzalem is al ruim 3000 jaar de ongedeelde hoofdstad van de kinderen van Israël en daarom hebben zij de claim op Jeruzalem terecht nooit opgegeven. Het is hun “Eeuwige stad”. Er woonden al 1600 jaar Joden in Jeruzalem voordat de moslims hun intrede in de geschiedenis deden. De stad Jeruzalem behoort aan het Joodse volk. God heeft hen deze stad gegeven. Niet voor bepaalde tijd maar voor eeuwig. Daarom is Jeruzalem uniek onder de steden van de wereld, maar juist daarom maakt het haar tot een voortdurend brandpunt van botsende volken en religieuze belangen.

De beslissing van Trump heeft tot tal van afkeurende reacties geleid. De Palestijnse terreurleider Mahmoud Abbas waarschuwde Trump voor “gevaarlijke gevolgen”. De Turkse vicepremier Bozdag schreef op Twitter: “Het zal de regio en de wereld in een vuur werpen zonder een einde in zicht”. Ook Arabische leiders wezen op gevolgen voor de stabiliteit en veiligheid in de regio.

En natuurlijk kwam ook EU-buitenlandcoördinator Mogherini weer met een veroordelende reactie en zei dat elke actie die een tweestatenoplossing ondermijnt, voorkomen moet worden. Maar figuren die dat roepen zijn in diepe slaap want Mahmoud Abbas en trawanten willen geen vrede. De Palestijnse minister van Religieuze Zaken Mahmoud Al-Habbasch maakte dat nog eens goed duidelijk met de opmerking dat het politieke vredesproces met Israël slechts een onderdeel is van een groter plan om hun vijand te verslaan. Mogherini en al die andere ‘deskundigen’ geven met hun uitspraken de Palestijnse messentrekkers weer legitimiteit een nieuwe ronde van geweld in te luiden.

Trumps beslissing vindt inmiddels navolging want ook Tsjechië, en diverse Afrikaanse landen zijn van plan Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Nu Nederland nog.

Franklin ter Horst schrijft opiniestukken over Israël en de internationale politiek.

Geef een reactie