Trump steunt Netanyahu niet. Hoe zit het met Israël?

Foto: Levi Zoutendijk

WASHINGTON | De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een foto van een campagne-reclame in Jeruzalem doorgetweet, waar hij op staat afgebeeld terwijl hij de zittende Israëlische premier Benjamin Netanyahu een hand geeft. Het Witte Huis verklaarde onmiddellijk nadrukkelijk, dat de tweet geen steun aan Netanyahu was in de komende Israëlische verkiezingen.

‘Het is geen geheim dat president Trump en premier Netanyahu een sterke relatie hebben die gebaseerd is op wederzijds respect en dat ze de wederzijdse bewondering en genegenheid van het Amerikaanse en Israëlische volk weerspiegelen,’ stond in de verklaring, die dinsdag door het Witte Huis en de ambassade van de VS in Israël is doorgegeven aan verschillende nieuwsbronnen. ‘De regering steunt geen enkele kandidaat.’

Op de poster, waarvan verschillende versies in de belangrijkste steden van Israël zijn opgeplakt, staat: ‘Netanyahu. Een andere verbond’. Ze zijn bedoeld om aan te geven dat, net als Trump, Netanyahu veel succesvoller in de politiek is dan een van zijn uitdagers. Israël zal op 9 april verkiezingen houden. Volgens de meeste peilingen wordt verwacht dat Netanyahu zal winnen.

Trump hield dinsdag zijn ’troonrede’, de State of the Union. Daarin noemde hij Israël slechts eenmaal in een zin van 16 woorden, waarin hij de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade prees: ‘Mijn regering erkende de echte hoofdstad van Israël – en opende trots de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem’. Dit was de enige keer dat Israël werd genoemd. De Palestijnen werden helemaal niet genoemd.

In de recente geschiedenis hebben alle Amerikaanse presidenten er tijdens de State of the Union op gewezen dat zij zich sterk inzetten voor de verdediging van Israël en de strategische en historische alliantie tussen de VS en de Joodse Staat versterken.

Sommigen hebben zich afgevraagd of Trump’s nalaten van volledige steun voor Israël een teken was, dat hij geen politiek voordeel ziet in het verdedigen van Israël op een moment dat er niet veel in het nieuws is om zijn aandacht of die van het Amerikaanse publiek te trekken.

Anderen vragen zich af of hij niet te nauw verbonden wil zijn met premier Netanyahu, die wordt verdacht op omkoping en fraude, en binnenkort wellicht strafrechtelijk wordt vervolgd.

Aan de andere kant had Trump veel te zeggen (400 woorden) over het ‘vergif van antisemitisme’ in de VS. Hij noemde bij naam een aantal overlevenden van recente anti­semitische aanvallen, die hij had uitgenodigd om de toespraak bij te wonen. Hij sprak ook over de Amerikaanse soldaten die nazi-concentratiekampen hadden bevrijd. Op een emotioneel moment wees Trump erop, dat in het publiek zowel een van de soldaten die Dachau hadden bevrijd, als een van de overlevenden van het nazi-dodenkamp, aanwezig waren.

Wees de eerste die reageert op "Trump steunt Netanyahu niet. Hoe zit het met Israël?"

Geef een reactie