Trump benoemt ambassadeur voor Antisemitisme

Foto: Levi Zoutendijk

WASHINGTON | De Amerikaanse president Donald Trump benoemt Elan Carr, een officier van justitie uit Los Angeles, tot speciaal gezant van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor het monitoren en bestrijden van antisemitisme.

Dit bureau ‘behartigt het Amerikaans anti­semitisme­beleid, zowel in de Verenigde Staten als internationaal, ontwikkelt en implementeert beleid en projecten ter ondersteuning van inspanningen om antisemitisme te bestrijden’.

De bekendmaking komt na protesten van politici en vooraanstaande Joodse groeperingen, dat de post tijdens de eerste twee jaar van de regering van Trump leeg was gelaten. President George W. Bush richtte de waarnemingspost op in 2004, nadat beide partijen besloten dat het noodzakelijk was om de groeiende bedreigingen van het Joodse volk en zijn instellingen in de VS het hoofd te bieden.

Door David Lazarus

Vorige maand keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goed, waarmee de positie van gezant tot ambassadeur werd verheven, omdat de antisemitische incidenten wereldwijd toenemen. Volgens een rapport, dat vorige week door het Israëlische ministerie van Diasporazaken werd gepubliceerd, was 2018 een recordjaar voor het aantal slachtoffers van antisemitische aanvallen, vooral in de Verenigde Staten en Europa. Antisemitische incidenten die afkomstig zijn van rechtse extremisten vormen nu de gevaarlijkste bedreiging voor Joodse gemeenschappen. Meer nog dan islamitische terreur, zo blijkt uit het verslag.

Carr is een veteraan van het Amerikaanse leger die in Irak heeft gediend en een voormalig voorzitter van de Joodse broederschap Alpha Epsilon Pi, ’s werelds grootste Joodse universitaire broederschap, met afdelingen op meer dan 190 campussen in zeven landen.

‘Wij verheugen ons erop om met Carr samen te werken, aangezien zijn bureau het toenemende antisemitisme bestrijdt, dat door extreem-rechts, extreem-links en islamitische extremisten wordt veroorzaakt, en door de alomtegenwoordigheid van sociale media wordt gestimuleerd’, aldus David Harris, CEO van het Amerikaanse Joodse Comité, in een verklaring.

Ambassadeur Carr gaat deze week naar Slowakije voor een symposium over antisemitisme, gepland door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Verdere vergaderingen zijn gepland met de Conferentie over Antisemitisme van de Europese Unie in Brussel, en dan terug naar de VS voor vergaderingen met voormalige Republikeinse en Democratische regeringsfunctionarissen.

Dit bericht verscheen voor het eerst op Israel Today
Beeld: Witte Huis

Wees de eerste die reageert op "Trump benoemt ambassadeur voor Antisemitisme"

Geef een reactie