Update Midden-Oosten: band Israël met Arabische buurlanden steeds beter

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week uit het Midden-Oosten, door Dirk van Genderen.

Messiasbelijdende Joden in Arad bidden voor protesterende ultraorthodoxe Joden

Afgelopen week meldde de Israëlische nieuwssite Arutz 7 dat orthodox-Joodse anti-zendelingen succesvol hadden gedemonstreerd tegen een ‘nieuwe’ Messiasbelijdende Joodse gemeente in de woestijnstad Arad. Ze hadden voorkomen dat bezoekers de kerk zouden binnengaan. In het bericht van Arutz 7 lijkt het alsof de hele stad Arad, of op z’n minst het religieuze deel van de bevolking, de stad had beschermd voor de gevaren van het Evangelie.

Maar het bericht blijkt ‘fake’, nepnieuws te zijn. De gemeente waar het om gaat, Hasdey Yeshua (Jezus’ Genade) is helemaal niet nieuw, maar bestaat al lang in Arad. Ze kwamen alleen samen op een andere locatie, vanwege de hoge temperaturen, in een koel magazijn. De demonstranten behoren tot Gur Hassidim, een ultraorthodoxe sekte. Het waren er geen honderden, zoals het bericht meldde, maar hooguit twintig of dertig mensen. Ze arriveerden pas nadat de smaenkomst al was begonnen, dus ze hadden niemand verhinderd om naar binnen te gaan.

Degenen die binnen bijeen waren, waren op de hoogte van de demonstranten buiten, maar ze hadden nauwelijks last van het geluid dat ze produceerden. ‘Zij vervloekten ons, hebben we later gehoord, maar wij hebben speciaal voor hen gebeden. We ervaarden vreugde en blijdschap, de Heere was in ons midden,’ laat één van de aanwezigen weten. ‘We waren dankbaar dat ze alweer weg waren toen wij naar buiten kwamen.’

De volgende sabbat kwamen de demonstranten weer naar het magazijn, maar toen kwam de gemeente elders samen. Zij stonden dus voor een gesloten deur. (Bron: Israel Today)

Israel heeft steeds betere betrekkingen met Arabische buurlanden

Mede door de Iraanse nucleaire dreiging worden de relaties van Israel met diverse Arabische buurlanden steeds beter. Aldus premier Netanyahu deze week. Vanwege de gevoeligheid van deze contacten, is de samenwerking veelal niet zichtbaar.
Zeker, Israel wordt bedreigd, met name door de oprukkende Iraanse troepen in Syrië, richting de grens met Israel en door Hamas en Hezbollah. Maar laten we niet doen alsof de hele Arabische wereld tegen Israel is gekeerd. Dat past misschien beter in ons ‘eindtijd-plaatje’, maar de werkelijkheid is op dit moment anders.

Israel bestookt opnieuw doelen in Syrië

Volgens Syrië hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen afgelopen donderdag doelen van het Syrische leger aangevallen. De aanval was gericht op een centrum voor wetenschappelijke studies en onderzoek in Hama, dat ook werd gebruikt door Iraanse militaire experts en leden van de Libanese Hezbollah.
In werkelijkheid zou het centrum een fabriek voor de productie van chemische en andere wapens zijn, aldus Amos Jadlin, het voormalige hoofd van de Israëlische militaire geheime dienst en nu directeur van het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies. Volgens Ynet werd ook een konvooi met wapentransporten voor Hezbollah aangevallen. Zoals altijd reageert Israel niet op dergelijke berichten. (Bron: Israel Today)

New York Times vergelijkt Israel met dictatuur van Noord-Korea

In zijn bijdrage deze week in de bekende Amerikaanse krant New York Times vergelijkt columnist Max Fischer Israels politiek met betrekking tot de Palestijnen in Judea en Samaria met het bewind van de Noord-Koreaanse dictator Kim Yong-un. Het is werkelijk bizar dat de New York Times zo’n column publiceert. Ik hoop dat heel veel lezers protesteren of hun abonnement opzeggen.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: band Israël met Arabische buurlanden steeds beter"

Geef een reactie