Update Midden-Oosten: christelijke exodus uit Bethlehem, Saoedische kroonprins erkent Israel, Joodse volk ontvangt priesterlijke zegen, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Christenen verlaten massaal Bethlehem

Dr. Efraïm Herrera, een expert in islamitische studies, geeft aan hoe tegenstand van moslims ertoe leidt dat steeds meer Palestijnse christenen Bethlehem verlaten. Ooit waren ze er in de meerderheid. ‘Voordat de Palestijnse Autoriteit de controle kreeg over deze gebieden was 85 procent van de bevolking in Bethlehem christen. Nu is dat minder dan 10 procent. Dat komt doordat de Palestijnen beperkingen opleggen aan het beleven van het christelijke geloof. Daarom vertrekken er veel christenen uit Bethlehem.’

Hij wijst ook op Beit Jala, vlakbij Bethlehem. Daar woonden ook veel christenen. ‘Ik kocht daar altijd olie en eieren van christenen. We leefden in vrede samen. Maar nu kan ik er niet meer komen, omdat de Palestijnen in Beit Jala me nu zeker zullen doden, enkel omdat ik een Jood ben. Geen Jood kan daar leven. En ook de christenen ondervinden er steeds meer vijandschap van de Palestijnse moslims.’

Volgens Efraïm Herrera beschuldigt de Palestijnse Autoriteit Israel van de wandaden die ze zelf bedrijft. ‘Saeb Erekat van de Palestijnse partij Fatah beweert dat Israel christenen onderdrukt. Israel is echter het enige land in het Midden-Oosten waar christenen in vrede kunnen leven.’ (Bron: Arutz-7)

Saoedische kroonprins erkent recht Israel op eigen veilige staat

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië heeft recent het recht van Israel erkend op een eigen, veilige staat. Dat is zeer opmerkelijk. In reactie hierop betuigde koning Salman alsnog ook zijn steun aan de Palestijnen.

Analisten speculeren over een mogelijke toenadering tussen Israel en Saoedi-Arabië, om samen een pact te kunnen vormen tegen Iran. (Bron: Breaking Israel News)

100.000 mensen ontvangen priesterlijke zegen bij de Klaagmuur

Vorige week tijdens Pesach, ontvingen 100.000 mensen de priesterlijke zegen uit Numeri 6:24-26 bij de Klaagmuur in Jeruzalem. De zegen werd uitgesproken door de Kohanim, van wie wordt gezegd dat het de nakomelingen van Aäron zijn. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Israel, David Friedman, woonde de plechtigheid bij.

 

Gebed gevraagd

Uit Israel ontving ik een speciaal verzoek om gebed voor de Messiasbelijdende voorganger Eddie Santoro. Hij is voorganger van een messiaanse gemeente in Jeruzalem. In augustus 2015 werd hij al geopereerd aan een hersentumor. Sindsdien herstelde hij goed en kreeg hij vele mogelijkheden om het Evangelie weer te verkondigen in Israel. Nu is er opnieuw een hersentumor vastgesteld, waaraan hij aanstaande dinsdag zal worden geopereerd. Laten we voor hem bidden en hem opdragen aan de Heere.

Eddie Santoro schreef enkele dagen geleden: ‘Het valt mij zwaar om dit te schrijven en tegelijk is het ook wonderlijk gemakkelijk, omdat ik zo Gods zegen mag ervaren. Wat mijn lichaam betreft, het ziet er niet goed uit, maar we staan op Gods Woord dat zegt alle dingen meewerken ten goede, voor hen die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn (Romeinen 8:28).

De kanker is uitgezaaid in mijn hersenen. Tijdens de operatie gaan de artsen proberen er zoveel mogelijk van weg te nemen. De operatie is extreem complex en risicovol. Sinds de eerste operatie, drie jaar geleden, leven we in het geloof. Gods weg met ons leven is wonderbaar. Hij gaf kracht en genade om Zijn Woord te brengen. We zagen ook dat God mensen genas. We begrijpen niet alles wat ons overkomt, maar één ding weten we wel: God is goed en Zijn genade is voor eeuwig.

De situatie is moeilijk, maar in Christus zijn we meer dan overwinnaars. We gaan verder, met Jesjoea en achter Hem aan. Als God voor ons is, wie kan dan tegen ons zijn? Zijn genade is genoeg. Het bemoedigt ons dat we weten dat velen met ons meeleven en voor ons bidden, in geloof. We kunnen niet verliezen, alleen maar winnen, wat er ook gebeurt. Te leven is voor de Messias en te sterven is winst. Alleen aan God zij alle glorie.’

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: christelijke exodus uit Bethlehem, Saoedische kroonprins erkent Israel, Joodse volk ontvangt priesterlijke zegen, en meer"

Geef een reactie