Update Midden-Oosten: opmerkelijke archeologische ontdekking, moslimwereld vooralsnog terughoudend op Jeruzalem-besluit en groot artikel Jacob Damkani in Israëlische krant

Rembrandt

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week uit het Midden-Oosten.

Opmerkelijke archeologische ontdekking

Deze menora staat in de richting van de Olijfberg. Hier vandaan zie je Jeruzalem, met de gesloten Gouden Poort. (Foto: Joshua Wander)

Israëlische archeologen hebben zeer oude munten gevonden uit de tijd van de islamitische Umayyad Dynastie, zo’n 1300 jaar geleden. Op de munten staat een menora afgebeeld, die behoorde bij de Joodse tempel. Deze nieuwe ontdekking is opnieuw een bewijs, samen met al eerder bewijzen die zijn ontdekt, dat de islam in die tijd de Joodse identiteit van Jeruzalem erkende.

De ontdekking werd deze week wereldkundig gemaakt door Assaf Avraham van de Bar-Ilan Universiteit en Peretz Reuven van de Hebreeuwse Universiteit.
‘Het Joodse symbool dat de moslims gebruikten was de menora (de gouden zevenarmige kandelaar van de tempel), die stond afgedrukt op verscheidene munten en andere vroege islamitische voorwerpen die zijn gevonden,’ aldus Avraham in de Jerusalem Post.

‘Aan de ene kant van de munt stond de menora staat de tekst: “Er is geen god dan Allah” en aan de andere kant: “Mohammed boodschapper van god”.’
De wetenschapper merkt nog op: ‘De menora was een Joods symbool. Dat moslims dit gebruikten, bewijst dat ze toen geen probleem met de Joden hadden.’ (Bron: Breaking Israel News)

Tamelijk lauwe reacties in moslimwereld op besluit Amerika

Er werd rekening gehouden met zeer felle reacties vanuit de moslimwereld op het besluit van Amerika om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israel. Palestijnse leiders riepen op tot gewelddadige protesten, tot een nieuwe intifada. Hun haat keerde zich niet tegen Amerika, maar tegen Israel. De Turkse president Erdogan kondigde aan dat hij binnen vijf tot tien dagen de hele moslimwereld tegen Israel zou mobiliseren.
En zeker, er ontstonden rellen, er is onrust, maar het zijn toch niet meer dan lauwe protesten. Er is geen massale volkswoede tegen Israel ontstaan. Dat is ook wel begrijpelijk, want in de praktijk van het dagelijkse leven in Jeruzalem zal er niet veel veranderen.

Laten we blijven bidden om de vrede van Jeruzalem. Vrede die zal aanbreken wanneer de Vredevorst, de Heere Jezus, zal terugkomen op de Olijfberg om Zijn rijk van vrede en gerechtigheid op te richten.

Positief artikel over Joodse evangelist op website Jerusalem Post

De populaire Engelstalige Israëlische nieuwssite, de Jerusalem Post, publiceerde vorige maand een positief artikel over de bekende Joodse Messiasbelijdende evangelist Jacob Damkani (65), met als titel: ‘De Missie van een Israëlische man om het Evangelie terug te brengen naar het Joodse volk’. Onlangs verscheen er een documentaire over zijn leven: ‘A new spirit’.
Het artikel ging niet zozeer over deze documentaire, maar er was alle ruimte voor Damkani om een duidelijke boodschap door te geven, die uniek is voor deze grote landelijke nieuwssite. Enkele citaten.

Jacob Damkani verkondigt hier het Evangelie in Tel Aviv.

‘Wanneer we spreken over ‘christenen’ denken veel Joden aan een andere religie. Maar het idee dat Jezus kwam om een nieuwe religie te stichten, is absoluut niet waar,’ aldus Damkani. ‘Het was nooit de bedoeling van Jezus om een nieuwe religie te stichten. De kerk moet begrijpen dat Jezus de natuurlijke vervulling is van Gods beloften, gedaan aan Israel. De mensen hebben er een nieuwe religie van gemaakt en Joden accepteren geen nieuwe religie. Dat is het obstakel voor de Joden. Ik ben geen christen geworden als daarmee bedoeld wordt dat ik een aanhanger van een nieuwe religie ben geworden. Maar als het betekent dat ik een volgeling van de Messias ben, dan ben ik een christen.’

‘Er is nog steeds blindheid in de kerk voor de plaats van Israel in de glorieuze uiteindelijke redding en het Koninkrijk dat komt op aarde. De Messias is niet gekomen om Israel te vervangen door de kerk, Hij kwam om de deur te openen, zodat alle mensen met God verzoend kunnen worden, eerst de Joden en ook de heidenen.’

Damkani wil christenen uit de heidenen leren meer te denken vanuit een Joods perspectief. Tweeduizend jaar heeft de kerk geleerd dat het Joodse volk niet relevant meer is. Hij adviseert gelovigen uit de heidenvolken om tegen Joden te zeggen: ‘Vergeef ons alstublieft dat wij vaak zo’n ander beeld van Jezus hebben gemaakt, voor wat in de naam van het christendom jullie is aangedaan.’

‘De taak die wij hebben, is de ogen van de Joden te openen om Jezus te accepteren en ook om de ogen van de heidenen te openen – de heiligen onder hen – voor hun roeping naar Israel toe.’ (Bron: Jerusalem Post)

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: opmerkelijke archeologische ontdekking, moslimwereld vooralsnog terughoudend op Jeruzalem-besluit en groot artikel Jacob Damkani in Israëlische krant"

Geef een reactie