Update Midden-Oosten: schuldbelijdenis Messiasbelijdende Joden, Klaagmuurbriefjes begraven, Israël paraat tegen aanslagen, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

Schuldbelijdenis

Onlangs was er een heel bijzondere bijeenkomst in Jeruzalem. Een groep Messiasbelijdende Joden was bijeen en heeft daar schuld beleden voor het ongeloof van veel Joden, in het verleden en ook nu nog. De Joodse Messiasbelijdende broeder, die dit mij deze week tijdens een spreekbeurt vertelde, gelooft dat dit gebeuren een zeer zegenrijke uitwerking zal hebben op het hele Joodse volk.

Schoonmaak Klaagmuur

Afgelopen week, in de week voor het Joodse Nieuwjaar en Pesach, kreeg de Klaagmuur de jaarlijkse schoonmaakbeurt. De duizenden briefjes, vaak met gebeden, die het afgelopen jaar tussen de stenen van de muur en in de scheuren en gaten zijn gestopt, werden eruit gehaald. Onder toezicht van de rabbijn van de Muur zullen de briefjes worden begraven op de Olijfberg.

Paraat tegen aanslagen

De aanslagen van de afgelopen dagen, waarbij drie Israëli’s om het leven kwamen, hebben geleid tot een verscherping van de veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem. Er is veel meer politie aanwezig in de Oude Stad, vooral met het oog op de komende feestdagen, zoals Pesach (31 maart) en de Onafhankelijkheidsdag (19 april).

Erkenning door Israel van vernietiging Syrische kernreactor

Ruim tien jaar na de aanval heeft Israel erkend in september 2007 een kerncentrale in aanbouw in het Syrische Deir ez-Zor te hebben vernietigd. In totaal werden door acht gevechtsvliegtuigen 24 ton explosieven op de centrale afgeworpen.

Deze erkenning wordt gezien als een waarschuwing aan het adres van Iran, dat Israel niet terug zal deinzen voor een aanval op Iraanse kerncentrales als Israel dat nodig vindt.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: schuldbelijdenis Messiasbelijdende Joden, Klaagmuurbriefjes begraven, Israël paraat tegen aanslagen, en meer"

Geef een reactie