Vanuit Shomron: Chanukahwonder na ontdekking terreurtunnel Hezbollah

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

Vanuit Shomron geeft elke week een idee van het leven in het bijbelse hartland van Israël.

Nummer 150, meáh chamishiem! We zijn blij en dankbaar dat we nog steeds bijna wekelijks de ‘Vanuit Shomrons’ mogen schrijven. In deze Chanukahweek mochten we beleven dat we zestien jaar geleden onder de choepah elkaar het ja-woord gaven. Het was tijdens het vijfde kaarsje van Chanukah.

We hadden ook weer een fijne studiegroep waar wij mee mochten optrekken en de kinderen hebben chanukahvakantie. De studiegroep ging gisteren juist op tijd terug naar Nederland voordat het weer ging spoken. In Rechovot moesten 29 kinderen van een kleuterschool gered worden omdat daar alles dreigde onder water te lopen.

Chanukah verhaalt, schreven we al eerder, over de wonderlijke bevrijding van de tirannieke overheersing van Israëls vijanden destijds, zo’n slordige 2200 jaar geleden. Maar ook deze week zien vele Israëliërs het als een soort Chanukahwondertje dat een terreurtunnel, die vanuit het zuiden van Libanon tot wel veertig meter onder Israëlisch gebied was uitgegraven, aan het licht is gebracht. Baruch haShem, prijst Adonai! Het Hezbollah-plan was om via deze tunnel de meest noordelijke stad van Israel, Metulah, te isoleren en burgers te doden of gevangen te nemen.

Cementfabriek

Volgens de IDF hebben de terroristen minstens twee jaar aan de tunnel gewerkt. Het startpunt was een cementfabriek, 150 meter verwijderd van de grens en de tunnel liep slechts een paar meter onder de grond langs een UNIFIL-controlepost van de VN-blauwhelmen in Libanon. Dus onder het oog van deze ‘vredeswachters’ kon dit allemaal gebeuren.

Gisteren werd een tweede tunnel ontdekt. Israel gaat door met zoeken. Het leger plaatste een kleine camera aan ‘onze’ kant van de tunnel met een bommetje eraan wat zich vanzelf kon opblazen. Op een gegeven moment zie je twee mannen in de tunnel lopen en de eerste ziet dan dat cameraatje en kijkt er nieuwsgierig naar en schiet, wanneer hij de bedrading ziet, van schrik snel achteruit en gaat er als een haas vandoor.

Heel snel daarna ontploft het cameraatje. Hezbollah is opeens heel stil en weet niet goed raad met de situatie. De IDF wist, naar nu blijkt, al geruime tijd van deze ‘molsgangen’ maar kon daar natuurlijk niet over schrijven. Wij beseffen opnieuw maar al te goed dat onze beide ‘bovenburen’ en de Gazanen niet zomaar gezellig op de koffie komen om met Israel de traditionele soefganiot oliebollen te eten… Chak sameach, happy Chanukah!

Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet maakten in 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël, waar ze in het bijbelse hartland van Judea en Samaria wonen. 

Wees de eerste die reageert op "Vanuit Shomron: Chanukahwonder na ontdekking terreurtunnel Hezbollah"

Geef een reactie