Het Witte Huis onthult Economisch Vredesplan

Foto: Levi Zoutendijk

De VS publiceerde zaterdag het ‘Peace to Prosperity’ plan, dat voorstelt om de komende 10 jaar $ 50 miljard te investeren in de Palestijnse gebieden en de Gazastrook, om het leven van de Palestijnen in een ‘bloeiende, moderne, democratische samenleving’ te veranderen.

Het gedetailleerde en uitgebreide plan is ontwikkeld door Jaren Kushner in samenwerking met een aantal Arabische landen in het Midden-Oosten. Het economisch plan is gebaseerd op het idee, dat het verbeteren van het dagelijks leven van de Palestijnen hen meer bereid zal maken om tot vrede te komen met Israël.

Enkele van de belangrijkste doelstellingen van het plan zijn het terugdringen van de Palestijnse werkloosheid tot beneden de tien procent, het creëren van meer dan een miljoen Palestijnse banen, het verdubbelen van het Palestijnse bruto binnenlands product en het terugdringen van het Palestijnse armoedecijfer met 50 procent.

Het plan omvat een controversieel voorstel om een modern transportnetwerk aan te leggen dat de Palestijnse gebieden in Judea en Samaria met de Gazastrook verbindt, inclusief gemoderniseerd scanning en infrastructuur bij kruispunten, wegen en spoorwegen. Er zijn voorstellen voor investeringen die ervoor moeten zorgen dat de Palestijnen reguliere en betaalbare elektriciteit en water hebben in Gaza en de Palestijnse gebieden, en om snelle datadiensten mogelijk te maken. Een nieuwe universiteit maakt deel uit van het plan, evenals ziekenhuizen en medische diensten.

Volgens het bericht zijn deze programma’s en nog veel meer ontworpen om marktprincipes en regionale actoren te gebruiken ‘voor alle belangrijke segmenten van de Palestijnse economie en de basis te leggen voor welvaart, ondersteund door een robuuste particuliere sector, een mondig volk en een effectieve regering. Peace to Prosperity is een realistisch en haalbaar plan dat door de Palestijnen kan worden uitgevoerd, met de steun van de internationale gemeenschap, om een betere toekomst voor de Palestijnen en hun kinderen op te bouwen. Deze visie kan een toekomst van waardigheid en kansen voor het Palestijnse volk garanderen.’

In het plan wordt met geen woord gerept over de hete hangijzers, die alle eerdere vredesvoorstellen hebben geblokkeerd, zoals de grenzen van een toekomstige Palestijnse Staat, de status van Palestijnse vluchtelingen of een verenigd Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Het Witte Huis zegt dat een voorstel voor een resolutie over deze en andere politieke en geografische kwesties in november, na de Israëlische verkiezingen van september, zal worden gepubliceerd.

Maar de Palestijnen, die benadrukken dat zij ‘niet te koop zijn,’ hebben alle inspanningen om hun leven te verbeteren, al verworpen. Nu er een moedig regionaal economisch plan is vrijgegeven, waarin enorme investeringen worden voorgesteld om het dagelijks leven van de Palestijnen te verbeteren, zouden de Palestijnen die gefrustreerd zijn over hun corrupte leiderschap, druk kunnen uitoefenen op Palestijnse functionarissen om het plan dat ze hebben verworpen voordat ze het zelfs maar gezien hebben, te heroverwegen. De belofte om $ 50 miljard te investeren zal niet gemakkelijk te negeren zijn.

Het zal ook interessant zijn om te zien hoe premier Netanyahu en de andere ministers, die in september gekozen willen worden, reageren op de voorstellen van de VS, en hoe het Israëlische publiek in september zal stemmen ten aanzien van de Palestijnen, Gaza en mogelijke vredesonderhandelingen.

Download het 40 pagina’s tellende Amerikaanse ‘Peace to Prosperity’ plan.

– – – –

Bronvermelding
Datum:         21 juni 2019
Auteur:         Redactie Israel Today
Foto:             Wisam Hashlamoun/Flash90
Website:       http://www.israeltoday.nl

– – – – –

 

 

Wees de eerste die reageert op "Het Witte Huis onthult Economisch Vredesplan"

Geef een reactie