100 jaar Balfour: Israël ligt als ‘Joods thuis’ onder vuur

Foto: Levi Zoutendijk

LONDEN | De discussie in het Verenigd Koninkrijk rond de Balfour-verklaring maakt volgens buitenlandcommentator Jan van Benthem ‘een ongemakkelijke waarheid’ duidelijk.

‘Het ondergraven van het bestaansrecht van Israël slaat aan, ook bij grote partijen’, schrijft hij dinsdag in het Nederlands Dagblad. Het is 100 jaar geleden dat de Britten het Joodse volk de Balfour Declaration gaven. Daarin staat dat zij het recht hebben om een ‘Joods thuis’ te vestigen in het toenmalige Palestina.

‘De Britse premier Theresa May doet het goed in Palestijnse en Arabische cartoons. Met een glas vol Palestijns bloed vierde ze het honderdjarige bestaan van de Balfour Declaration, waarin de Britse regering haar steun gaf aan een “Joods thuis”, zo beeldde de krant van de Palestijnse Autoriteit, Al-Hayat Al-Jadida, haar af’, aldus Van Benthem.

Palestijnse leiders dreigen nu een rechtszaak tegen de Britse overheid te beginnen. Zij noemen het afgeven van het Balfour-document ‘de grootste misdaad in de geschiedenis van de mensheid’. De socialistische leider Jeremy Corbyn, die bekend staat om zijn kritiek op Israël, heeft laten weten niet op de herdenking te komen en betuigde zijn steun voor een onafhankelijke Palestijnse staat.

‘Dat een vooraanstaand westers politicus als Jeremy Corbyn zich herhaaldelijk nergens wil vertonen waar over het recht op bestaan van de Joodse staat wordt gesproken, is bedenkelijk. Het past bij andere verschijnselen, zoals het per definitie weren van Israëlische sprekers op een toenemend aantal westerse universiteiten’, schrijft het ND.

‘Dergelijke uitspraken moeten niet met wat schouderophalen worden genegeerd. Als de Palestijnen zich beroepen op het internationale recht om een eigen Palestijnse staat te eisen, dan moeten ze erkennen dat de staat Israël historische en internationale rechtsgronden heeft.’

Lees de volledige analyse op de opiniepagina’s in het Nederlands Dagblad van dinsdag.

Wees de eerste die reageert op "100 jaar Balfour: Israël ligt als ‘Joods thuis’ onder vuur"

Geef een reactie