2.600 jaar oud zegel met een naam die in de Bijbel voorkomt, ontdekt in de City of David.

Foto: Levi Zoutendijk

JERUZALEM | Een zegelstempel en een 2.600 jaar oude zegel met Hebreeuwse namen werden ontdekt in het Nationaal park van de City of David in de Oude Stad van Jeruzalem.

De artefacten werden ontdekt in een openbaar gebouw dat werd verwoest tijdens de vernietiging van de Eerste Tempel en werd blootgelegd in archeologische opgravingen op het Givati-parkeerterrein in het David Nationaal Park in Jeruzalem. De opgraving werd uitgevoerd door archeologen van de Israel Antiquities Authority en Tel Aviv University.

Grote stukken steen, verbrande houten balken en talloze verkoolde aardewerkscherven werden ontdekt in het gebouw, allemaal aanwijzingen dat ze een grote brand hadden overleefd. Het belang van dit gebouw is onder meer te zien aan de grootte, de fijn gesneden stenen waaruit het is gebouwd en de kwaliteit van de architecturale elementen die de brand hebben overleefd,  bijvoorbeeld resten van een gepolijste pleistervloer , die was ingestort en op de vloer een verdieping lager terecht kwam.

De zegelstempel en zegel , die ongeveer een centimeter groot zijn, werden ontcijferd door Dr. Anat Mendel-Geberovich van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en het Centrum voor de Studie van het Oude Jeruzalem, die ze beiden dateert uit de zevende eeuw tot het begin van de zesde eeuw voor Christus.

Het zegelstempel, gedateerd uit de eerste tempelperiode, bevat de woorden: “(behorend) bij Nathan-Melech, dienaar van de koning” (LeNathan-Melech Eved HaMelech). De naam Nathan-Melech verschijnt eenmaal in de Bijbel, in het tweede boek van Koningen 23:11, waar hij wordt beschreven als een ambtenaar in het hof van koning Josiah, die deelnam aan de religieuze hervorming die de koning uitvoerde: “En hij nam de paarden weg die de koningen van Juda hadden gegeven aan de zon, bij de ingang van het huis van de Heer, door de kamer van Nathan-Melech de officier, die in het gebied was; en hij verbrandde de strijdwagens van de zon met vuur. ”

De titel “Servant van de koning” (Eved HaMelech) komt vaak in de Bijbel voor om een hoge ambtenaar dicht bij de koning te beschrijven. Deze titel staat op andere zegels die in het verleden zijn gevonden. Deze zegelimpressie is het eerste archeologische bewijs van de naam Biblical Nathan-Melech.

Een zegelstempel werd ook op dezelfde plek ontdekt, gemaakt van blauwachtige agaatsteen, gegraveerd met de naam “(behorend) bij Ikar, zoon van Matanyahu” (LeIkar Ben Matanyahu). Volgens Dr. Mendel-Geberovich, “verschijnt de naam Matanyahu zowel in de Bijbel als op extra postzegels en bullae die al zijn opgegraven. Dit is echter de eerste verwijzing naar de naam “Ikar”, die tot op heden onbekend was. “Ze gelooft dat ondanks de letterlijke betekenis van Ikar, die boer is, het hoogstwaarschijnlijk verwijst naar een privépersoon met die naam in tegenstelling tot een beschrijving van zijn beroep. Het is nog steeds onduidelijk wie deze persoon was. Particuliere postzegels werden gebruikt om documenten te ondertekenen, en werden vaak geplaatst in zegelringen gedragen door hun eigenaars. In de oudheid noteerden deze postzegels de identiteit, afstamming en status van hun eigenaars.

“De ontdekking van een openbaar gebouw als dit, op de westelijke helling van de City of David, biedt veel informatie over de structuur van de stad in deze periode en de grootte van het administratieve gebied.” De vernietiging van dit gebouw door een brand , blijkbaar tijdens de Babylonische verovering van de stad in 586 v.Chr, versterkt ons begrip van de intensiteit van de vernietiging in de stad. “

Dit bericht verscheen voor het eerst op de website van Joods.nl

Wees de eerste die reageert op "2.600 jaar oud zegel met een naam die in de Bijbel voorkomt, ontdekt in de City of David."

Geef een reactie