Arabieren roeren zich rond Tempelberg, maar rust lijkt terug te keren

Karen en Yair Strijker maakten in 2013 alijah naar Israël.

De spanningen rond de Tempelberg liepen deze week hoog op, maar er is hoop dat de rust in Jeruzalem nu wederkeert, schrijven Yair en Karen Strijker.

Twee weken geleden werden twee Israëlische politieagenten in de Oude Stad van Jeruzalem zomaar zonder enige aanleiding doodgeschoten door 3 in Israël woonachtige Arabieren. De mannen verscholen zich op het Tempelplein, werden gedood en na onderzoek bleek dat er wapens waren opgeslagen op het Tempelterrein.

Israël besloot uit veiligheidsoverwegingen metaaldetectoren te plaatsen om te voorkomen dat er opnieuw gevaarlijk materiaal op het Tempelplein zou komen. Er is in het verleden ook al bommateriaal verstopt. Detectiepoortjes worden wereldwijd ingezet, niet alleen al langere tijd bij het Klaagmuurplein, maar ook in de Arabische stad Mekka. Maar Arabieren wereldwijd reageerden als door een wesp gestoken, meenden dat hun gezag over het plein werd aangetast en adviseerden om niet het Tempelplein op te gaan om er te bidden.

‘Israëlische Arabieren zijn kampioen rellenuitlokkers,’ schreef een Israelische advocaat deze week en de vlam sloeg direct in de pan. Zij gingen uit protest massaal vóór de detectiepoortjes op de grond bidden en Israël moest wegen rondom Jeruzalem vorige week afsluiten om een grote puinhoop te voorkomen.

Door de boycot van het plein konden echter voor het eerst sinds lange tijd Joden ongestoord het Tempelplein op, zonder lastig te worden gevallen door scheldende moslims die de niet-moslims (vooral de Joden) daar niet willen zien… Niet-moslims mogen van moslims op die plaats geen enkel gebed hardop of ook maar zacht prevelend uitspreken. Zo is het overigens in veel moslimlanden; zelfs in het zogenaamd tolerante Jordanië mogen Joden geen tefilien/gebedsriemen, keppel of gebedsmantel dragen, want anders worden zij gevangen gezet.

Vorige week vrijdagavond speelde zich vervolgens een drama af in Neve Tsuf/Chalamisch. Het Joodse dorp ligt ten noordwesten van Ramallah. Een Arabier van een nabijgelegen dorp drong het dorpje binnen en slachtte drie mensen af die aan de shabatmaaltijd zaten. Een moeder met vijf jonge kinderen vluchtte naar boven en werd gespaard, mede omdat een buurjongen de aanvaller van 19 jaar in de buik schoot. De terrorist is niet zwaar gewond, kwam in een Israëlische ziekenhuis terecht, en blijkt opgehitst te zijn door vooral zijn moeder. De Jodenhaat is er met de moedermelk ingegoten…

De gemoederen werden alleen maar feller en Israël besloot camera’s te plaatsen bij de detectiepoortjes. Begin deze week viel een Jordaniër de bewaker aan van de Israelische ambassade in Amman. De bewaker werd met een schroevendraaier bedreigd, maar wist de aanvaller neer te schieten en raakte daarbij ook een andere man. Hoe het precies zit, is nog niet helemaal duidelijk, behalve dat de twee Jordaniërs zijn gestorven.

Israël wilde de bewaker naar eigen land halen, maar Jordanië weigerde hem te laten gaan tenzij Israël de detectiepoortjes bij het Tempelplein zou weghalen. Daar heeft Israël woensdag mee ingestemd. Ook de camera’s moesten weg. Die avond was er groot feest bij de Arabieren en Hamas sprak van ‘een grote overwinning op de Joodse bezetter’. Imams zeiden dat er weer gebeden mocht worden op het plein en met duizenden stormden zij al schreeuwend (en sommigen scheldend en dreigend) de Oude Stad in Jeruzalem binnen. Dat kan natuurlijk niet in die smalle straatjes, waar ook andere bevolkingsgroepen wonen en veel toeristen rondwandelen. Het was zo ongeregeld dat met traangas de mensen bij de Damascuspoort op afstand werden gehouden. Door alle geduw en getrek waren er tientallen gewonden, maar gelukkig geen doden.

Koning Abdullah reageerde woest toen hij een foto zag waarin Netanyahu de bewaker bij terugkomst een omhelsing gaf en eist dat de bewaker berecht wordt. Ondertussen juichen vele Jordaniërs om de ‘held’ die een Israëli neerstak en de moeizaam opgebouwde diplomatieke relatie tussen Jordanië en Israël, gestart sinds 1994, staat op scherp: de ambassade is gesloten en wie weet hoe lang het gaat duren voor er weer vertrouwen is. Hoe zeker is het vertrouwen met partijen waarvan je weet dat zij zo snel kwaad zijn en in hun hart Israël haten en niets liever wensen dan dat Israël niet meer bestaat.

Vanochtend waren er weer duizenden Arabieren die gingen bidden op het Tempelplein, maar alleen mannen boven de 50 jaar werden toegelaten en verder vrouwen van alle leeftijden. Vooralsnog is het gebed rustig verlopen en zijn grote onlusten vanochtend uitgebleven. Israël had zelf maar liefst drieduizend politieagenten en bewakers naar Jeruzalem gestuurd om de orde te handhaven. Ook in Samaria zijn extra beveiligers gestationeerd.

We hebben nu het idee dat de gemoederen wat tot bedaren komen. We bidden voor een shabat shalom voor hen en u en iedereen.

Vanwege de vakantie deze week geen parasja van Yair en Karen Strijker van Studiehuis Reshiet. Zij maakten november 2013 met hun kinderen Ruth en Shmuel alija naar Israël en wonen in Na’ale in Samaria.

Wees de eerste die reageert op "Arabieren roeren zich rond Tempelberg, maar rust lijkt terug te keren"

Geef een reactie