Archeologie: De verloren stad, oud Jeruzalem ontdekt

Na de Babylonische ballingschap mochten de Joden terugkeren naar Jeruzalem, waar zij zich vestigden binnen de muren van de Oude Stad. De Stad van David lag daarbuiten en leek verdwenen. De Britse archeoloog Charles Warren herontdekte zijn plaats.

Jeruzalem heeft meer invloed gehad op de menselijke beschaving dan enige andere stad ter wereld. Het klinkt ongelooflijk, dat de plaats waar een groot deel van de Bijbel werd geschreven door de generaties heen werd vergeten, alsof het door de aarde was opgeslokt.

De film vertelt het fascinerende verhaal van de van de oude stad van David door de Britse archeoloog kaptitein Charles Warren in 1867. Beleef de avonturen van Warren en Henry Birtles terwijl ze op zoek gaan naar de ruïnes van het oude Jeruzalem, ook het dramatische moment waarop de vooraan­staande geleerde bijna verdrinkt in het water van de Shiloah-tunnel als het niveau plotseling stijgt.

‘Het gebeurde op de dag dat ik erin slaagde om het grootste deel van de tunnel van Hizkia op te meten. In mijn ene hand hield ik een lamp en een kompas vast en in de andere een notitieboekje, waarin ik de helling van de tunnel noteerde.
Plotseling begon het water te stijgen. Het water vulde snel de tunnel en ik moest mijn hoofd naar het plafond opheffen om te ademen. Op dat moment slikte ik per ongeluk mijn potlood in. Ik begon te stikken.’

De natte man met de snor is de Britse onderzoeker kapitein Charles Warren en zo’n honderdvijftig jaar geleden verdronk hij bijna in de tunnel van Hizkia. Maak je geen zorgen, ons verhaal heeft een happy end, hij overleefde het gelukkig voor hem en eigenlijk ook gelukkig voor ons. Als deze jonge Britse officier er niet was geweest, waren we misschien onze belangrijkste schat kwijtgeraakt: de verloren stad Jeruzalem.

Jeruzalem verloren? Het blijkt dus dat de oude stad Jeruzalem keer op keer door oorlog werd verwoest. De christenen, de moslims de Byzantijnen, de Mamme­lukken, de Mongolen, de Ottomanen, de Britten, noem ze maar op, ze kwamen hier allemaal om te vechten en te verwoesten en verwoest te worden, en elke keer als de stad werd verwoest werden er nieuwe huizen gebouwd op de ruïnes.
Het oude Jeruzalem, in haar straten werd de Bijbel geschreven. De stad die de wereld verheven waarden en ideeën gaf zoals het geloof in één God. Die stad was gewoon verdwenen. De stad van David en Salomo werd bedolven onder een dikke laag afval en ruïnes en rioolvuil, en was bijna voor altijd verloren.

De verandering begon in Engeland, toen koningin Victoria het Palestine Exploration Fund (PEF) oprichtte en Charles Warren uitstuurde om de plaats van de tempel op de Tempelberg te verkennen.
Warrens reis naar het Heilige Land verliep moeizaam. De Ottomaanse autoriteiten verboden hem het terrein van de Tempelberg te betreden om de tempel te kunnen bezoeken. Om de beperking te omzeilen groef Warren diepe schachten rond de berg. Hij was de eerste die de ondergrondse niveaus van de muren van de Tempelberg en ook van de Westelijke Muur ontdekte.

In een van deze schachten ontdekte Warren iets fascinerends. Hier op de zuidoostelijke hoek van de Tempelberg vond Warren overblijfselen van een oude muur, de Ofel Muur, die hem naar een kleine, vrij afgelegen heuvel ten zuiden van het centrum van de Oude Stad op de Tempelberg leidde. Warren realiseerde zich onmiddellijk dat deze heuvel de oorspronkelijke Stad van David was en dat diep in de grond het oude hart van Jeruzalem, de verloren stad, ligt.

Een van Warren’s grootste ontdekkingen was het oude watersysteem van de stad, een enorm water­leiding­systeem dat tot op de dag van vandaag bekend staat als de Warren’s Shaft. Maar ondanks Warren’s ontdek­kingen aarzelde de wereld om te accepteerde dat op deze kleine verlaten heuvel de prachtige stad van koning David lag.
Slechts tien jaar later bewees een Jeruzalemse jongen dat de grote archeoloog gelijk had. Ya’akov Eliyahu was een moedige, avontuurlijke jongen. Op een dag slaagt hij er bijna in om door de hele lengte van de tunnel te lopen. Op het laatste moment, op een paar meter van de opening, glijdt hij uit en valt in het water. Ya’akov Eliyahu herstelt zich snel, hij probeert zich vast te grijpen aan de wanden van de tunnel, maar dan voelt hij iets vreemds.
Het waren letters in het oude Hebreeuwse schrift. De Siloam inscriptie was duizenden jaren geleden geschre­ven in dezelfde taal die wij tot op de dag van vandaag spreken, en het vertelt over het grote drama van het uithakken van de tunnel, een verhaal dat nu expliciet in de Bijbel staat.

Er werd niet meer aan getwijfel, dat dit de stad van David was. De ogen van de wereld richtten zich op deze kleine heuvel en archeologische expedities uit Frankrijk, Engeland, en Duitsland gingen op pad om de geheimen van het Bijbelse Jeruzalem te ontdekken. De Staat Israël zet de taak voort om de Stad van David bloot te leggen en archeologen en jonge vrijwilligers ontdekken duizenden vondsten uit de oudheid. Elk jaar worden er nieuwe vondsten gedaan. De verloren stad werd na duizenden jaren gevonden

Jeruzalem keert van diep uit de aarde naar ons terug, schudt het stof van zich af en vertelt ons opnieuw de verhalen uit de Bijbel, die eigenlijk onze verhalen zijn.

Bron: Megalim

1 reactieop"Archeologie: De verloren stad, oud Jeruzalem ontdekt"

  1. Ik blijf het heel apart vinden dat sinds ze de delen van de stad van David aan het opgraven zijn en de vele verschillende archeologische ontdekkingen hebben gedaan en nog doen, de wereld nauwelijks weet wat daar gaande is. Sterker nog, ik ben regelmatig toeristen tegengekomen die niet van de werkelijke stad en locatie afwisten en ook geen behoefte hadden deze te bezoeken vanwege hun levenslange leer dat Jeruzalem de ‘oude’ stad met de gouden koepel moet zijn. Helemaal triest wordt het dat hele volksstammen de tradities aanhouden terwijl het Bijbels bewijs letterlijk voor hun neus ligt. Waar je tot 2008 kon parkeren op de Givati parkeerplaats tegenover de mestpoort is nu ong. een gat van 40 *40 en 30 mtr diep. En helemaal aan de andere kant helemaal beneden in de Kidron is men nu eindelijk de siloam poel verder aan het uitgraven nadat het eindelijk gekocht kon worden. En ondertussen wordt dagelijks overal in het land en ook in en bij Jeruzalem, allerlei archeologische bewijsstukken door de Arabische bevolking doelbewust vernietigd. Want gesteund door oa de VN valt het Israëlische verleden straks niet meer te bewijzen als het bewijs er niet meer is. Ik zou dus zeggen; ,kom het allemaal zelf zien, loop door de eeuwenoude watertunnel van Hizkia, bekijk de Siloam waar Yeshua de lamme genas. En vooral ga naar de plaatsen waar de Bijbelse geschiedenis tot stand kwam. Nu kan het nog, het is een indrukwekkende ervaring, elke keer weer.

Geef een reactie