Archeologie: Shekel uit tijd van de Joodse Opstand gevonden

Als onderdeel van een ‘archeologische ervaring’ van het museum City of David en Emek Tzurim National Park, nam de elfjarige Liel Krutokop uit Petach Tikva in november deel aan een zeefproject. Tot haar verrassing vond zij een zilveren munt tussen grond, afkomstig van archeologische opgravingen die de Israel Antiquities Authority had uitgevoerd op de Pelgrimsweg in het City of David National Park.

De munt bleek een zilveren shekel te zijn van 14 gram, daterend uit de tijd van de Tweede Tempel, jaar geleden. Hij werd waarsschijnlijk geslagen door een priester die deelnam aan de Joodse Opstand tegen de Romeinen, kort voordat in het jaar 70 Jeruzalem viel en de Tempel werd verwoest.

Aan een kant van de munt is een beker afgebeeld met in oud-Hebreeuws schrift de tekst ‘Israeli Shekel’ en de letters Shin en Beth, een afkorting van ‘Tweede jaar’, dat is het tweede jaar van de opstand, 67- 68 CE.
Aan de andere zijde staat een inscriptie van het hoofdkwartier van de hogepriester en de woorden ‘Heilig Jeruzalem’.

De Pelgrimsweg, die de Vijver van Siloam in het zuiden van de Stad van David verbond met de Tempelberg in het noorden, was in de tijd van de Tweede Tempel de hoofdstraat van Jeruzalem, waarover duizenden pelgrims opgingen naar de Tempel. Vanzelfsprekend wordt er daar veel handel gedreven, zoals blijkt uit de vele gevonden gewichten en bronzen munten. Maar een zulveren munt geslagen tijdens de Opstand is heel bijzonder. Daarvan zijn er slechts 30 bekend.

Bron: o.a. Israel21c.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Shekel uit tijd van de Joodse Opstand gevonden"

Geef een reactie