Archeologie: Tablet met vloek gevonden op de berg Ebal

Zoals we deze week lezen, werden op de berg Gerizim de zegeningen en op de Ebal de vervloekingen uitgesproken (Deuteronomium 27:11-26). Op de Ebal werd enkele jaren geleden een loden amulet gevonden, dat bij ontcijfering een vloek bevat.

Het stukje lood van 2 x 2 cm werd in december 2019 gevonden, toen onder leiding van de Amerikaanse archeoloog Scott Stripling het weggegooide materiaal van de opgravingen van Adam Zertal (1982–1989) op de berg Ebal nat werd gezeefd. Toen het stukje lood letters bleek te bevatten, heeft Striplin samen met wetenschappers uit Tsjechië, Mainz en Haifa, met behulp van tomografische scans in Praag, de verborgen tekst kunnen reconstrueren.

De proto-alfabetische inscriptie van 40 letters luidt:
‘Vervloekt, vervloekt, vervloekt – vervloekt door YHW
Je zult vervloekt sterven
Vervloekt door YHW. – vervloekt, vervloekt, vervloekt’

Gershon Galil van de Universiteit van Haifa herkende vrijwel onmiddellijk de formule-achtige literaire structuur in de symmetrie van de inscriptie waar zinnen worden herhaald in wat men chiastisch parallellisme noemt.
Opmerkelijk is het voorkomen van de naam van God in deze vervloeking.

‘Deze soorten amuletten zijn goed bekend in de Hellenistische en Romeinse perioden, maar het opge­graven aarde­werk van Zertal dateert uit de IJzertijd I en de Late Bronstijd, dus logischer­wijs stamt het tablet uit een van deze vroegere perioden,’ zei Stripling bij de bekendmaking in maart. Hij beschouwt het als het oudste voor­beeld van een Hebreeuwse tekst die ooit in het Heilige Land is gevonden, daterend uit rond 1200 BCE, de tijd van Mozes en Jozua, die een altaar bouwde op de berg Ebal (Jozua 8:30). De vondst zou het bewijs leveren dat het Joodse volk geletterd was toen ze in het beloofde land aankwamen. 

Bronnen: Religionnews, Jerusalem Post, Times of Israel, United with Israel
Foto: Michael C. Luddeni/Associates for Biblical Research.

Wees de eerste die reageert op "Archeologie: Tablet met vloek gevonden op de berg Ebal"

Geef een reactie