Den Haag heeft weer een koosjere supermarkt

Een nieuwe koosjere supermarkt in Den Haag: De Kleine Croon.

Update: Helaas werd het gehuurde pand aangewezen voor een andere bestemming en is de kleine supermarkt sinds zomer 2023 gestopt.

DEN HAAG | Den Haag heeft er sinds vandaag na lange tijd weer een joodse supermarkt bij: De Kleine Croon.

Eigenaresse Chagit Landman opende donderdag voor het eerst de deuren van de koosjere winkel. In de supermarkt zijn allerlei levensmiddelen te vinden, van wijn tot koekjes en koosjere broodjes. Alle producten zijn goedgekeurd of onder rabbinaal toezicht gecontroleerd op in de Thora verboden ingrediënten en E-nummers, zoals (varkens)gelatine en karmijnzuur (luizenbloed).

Het joodse dieet is voornamelijk gebaseerd op Leviticus 11 en omvat bijvoorbeeld een verbod op varkens- en paardenvlees, maar ook schelpdieren als garnalen, krab of de vissen paling en aal. Wat betreft de laatstgenoemde diersoort: volgens de Thora, de vijf boeken van Mozes, zijn alleen vissen met zowel vinnen als schubben ‘rein’.

Een van de laatste joodse supermarkten in Den Haag, voor zover bekend, was de bekende koosjere supermarkt Mouwes, die in 1993 de deuren sloot. Ruim twintig jaar later blaast De Kleine Croon onder leiding van Landman nieuw leven in joods Den Haag. “Geen lange ritjes naar Amsterdam of Antwerpen, want binnenkort zijn koosjere levensmiddelen weer in Den Haag verkrijgbaar”, schreef de winkel in een Facebookbericht. De supermarkt is gevestigd aan de Hendrik Zwaardecroonstraat 79 in de Haagse wijk Bezuidenhout.

In het verleden waren in Den Haag onder meer ook de joodse bakkerij Laromme en de supermarkt Jacobs. De meeste Nederlandse joodse winkels en supermarkten zitten vandaag de dag in Amsterdam-Zuid, in de wijk Buitenveldert aan de Kastelenstraat.

6 Reactiesop"Den Haag heeft weer een koosjere supermarkt"

  1. Ben heel blij dit te horen. Als Moslim zijnde heb ik meer vertrouwen in een koosjerbakkerij dan een gewone bakkerij. Een koosjer winkel is 100% betrouwbaarder dan een ander, ik noem geen namen, winkel. Vroeger had je een beroemde koosjerbakkerij in de Hobbemastr. Tevens de laatste in Denhaag en omgeving.

  2. Legion For We Are Many | 08/09/2016 om 11:05 | Beantwoorden

    Wat moet dit in Den Haag?

  3. Tov. Baruch haShem.
    Kom ook eens naar Gouda. Olala chocolade.
    Niet op Shabbat uiteraard

  4. Dat is heel erg tov,ik kom vaak in Den Haag.

Geef een reactie