Israël spelenderwijs leren kennen

Deze recensie is oorspronkelijk geschreven voor Uitdaging.nl.

Het Land Israël heeft grote interesse voor veel gelovigen. Maar het zou jammer zijn als die interesse niet concreet wordt gemaakt. Een belangrijke begin om het te concretiseren is door kennis van Israëls geschiedenis en geografie. Daaruit blijkt dat Jeruzalem uiteindelijk van Godswege de centrale positie verkreeg. De naam van het spel ‘Op naar Jeruzalem’ is dan ook toepasselijk. Wat is over dit spel te zeggen?

Een fictieve reis in Corona-tijd
Bijbelse spelen zijn altijd een nuttig tijdverdrijf. Mits ze natuurlijk ook Bijbelgetrouw zijn. De makers van dit spel (Christenen voor Israël en Neema) zijn daartoe een goed startpunt. Gezien de beperkingen in de huidige Corona-Pandemie biedt dit spel de mogelijkheid toch een bezoek te brengen aan het heilige Land zonder het huis te verlaten.

Doel van het spel
Het doel van het spel is zoveel mogelijk wetenswaardigheden te leren. Maar zelfs die fictieve reis door het Land blijkt niet zonder problemen te verlopen. Dat geeft het spel een extra uitdaging. Zo kan de telefoon uitvallen waardoor het niet meer mogelijk is iets te leren. Die vertraging kan punten kosten, want elke wetenswaardigheid levert bepaalde punten op waardoor je uiteindelijk het spel kan winnen.

Spelanalyse
Het spel kan gespeeld worden door 2 tot 6 personen vanaf de leeftijd van 8+ en duurt gemiddeld zo’n 45 minuten. Het spel heeft vijf fasen. De eerste vier fasen gaan over het leren kennen van vier perioden (elke fase een periode) uit de geschiedenis van Israël; 1850-1390 v.Chr. (aartsvaders tot Mozes), 1390-einde van eerste millennium v.Chr. (Jozua-profeten), eerste millennium v.Chr-135 (de Here Jezus en de apostelen) en 135-vandaag (Diaspora-heden). Na fase vier gaat het alleen om Jeruzalem, waarover diepere kennis kan worden opgedaan door gouden Jeruzalem kaarten te verzamelen. Over 19 verschillende landen, regio’s of plaatsen zal in de loop van het spel wetenswaardigheden worden opgedaan, waarbij over Jeruzalem de meeste gedetailleerde gegevens worden geleerd. Op een speciale Internet-pagina kan nog meer informatie worden verkregen. De winnaar heeft uiteindelijk de meeste punten verzameld.

Evaluatie
Dit is een heel leuk, interessant en spannend spel over een van de belangrijkste onderwerpen van de Bijbel; het Land Israël. Het laat de spelers ook kennismaken met de geografie van het heilige Land. Diverse competitie elementen maken het spel extra leuk om te spelen. Uit de beschrijving van de wetenswaardigheden blijkt dat die over landen, regio’s of plaatsen gaan, sommige daarvan hebben echter geen of alleen enkele wetenswaardigheden in een bepaalde periode. Hoe verder dat een land, regio of plaats weg ligt van Jeruzalem, des te meer punten er mee te verkrijgen zijn. Op de wetenswaardigheidskaarten (meeste over perioden 1 en 4) wordt (indien van toepassing) naar een Bijbelboek verwezen, maar de uitleg is overwegend traditioneel. Belangrijk om te weten: dit spel maakt geen gebruik van dobbelstenen of batterijen. Dit spel is een must have.


Op naar Jeruzalem. Leer Israël al reizend beter kennen! 2020, Neema Games Media B.V., Amersfoort in samenwerking met Christenen voor Israël, Nijkerk, € 19,99, ISBN: 9789492925541.

Wees de eerste die reageert op "Israël spelenderwijs leren kennen"

Geef een reactie