Joden (her)ontdekken sabbat komend weekend

Wereldwijd worden Joden komend weekend uitgenodigd om een hele sabbat te vieren op orthodox-joodse wijze. Ook Nederland is onderdeel van dit wereldwijde shabbosproject: Utrecht, Almere en Amsterdam zijn de plekken waar de volledige sabbat van 25 uur wordt gevierd.

Messianieuws belde met rabbijn Moshe Stiefel van Chabad Flevoland. “Het is bedoeld om Joodse mensen te stimuleren om de hele sabbat met alle regels te vieren. Hier in Flevoland doet zo’n 95% van de Joden dat namelijk niet. Door dit project willen we mensen laten zien hoe mooi en bijzonder het is om de sabbat te vieren volgens de regels. Mensen gaan het misschien niet meteen zelf iedere week doen, maar wel vaker.”

Het shabbosproject is begonnen in 2013 in Zuid-Afrika en groeit enorm. Het vindt dit jaar plaats in 919 steden en dorpen in 85 landen. Zowel seculieren als religieuzen en orthodoxen zijn welkom. Het is bedoeld om de wereldwijde eenheid onder Joden te stimuleren.

Het project in Almere begint dinsdagavond met een introductieles door de rabbijn over de sabbat. Woensdagavond is er in Amsterdam een bakavond voor vrouwen onder leiding van de Israëlische Jamie Geller, bekend van haar culinaire boeken. Tijdens de avond wordt geleerd hoe de challe (de gevlochten broden die op de sabbatsavond worden gegeten red) gebakken moet worden.

Vrijdagmiddag begint het programma zelf met een dienst in de sjoel. Daarna worden gezamenlijk de kaarsen aangestoken, gevolgd door een traditionele sabbatsviering met lekker eten en discussie. Mensen die in de buurt van de sjoel (synagoge) wonen, is gevraagd slaapplaatsen beschikbaar te stellen voor mensen van buitenaf. Op zaterdag is er een samenkomst in de plaatselijke synagoge, Thora-onderwijs en een spelletjesmiddag. Na de sabbat gaan deelnemers vanuit diverse plaatsen zaterdagavond naar Amsterdam voor een afsluitend concert door de bekende Amerikaanse chassidische zanger Benny Friedman.

Vorig jaar deed rabbijn Stiefel in Almere met zo’n veertig mensen mee aan het project. De meesten van hen vieren de sabbat normaal niet volgens orthodox-joodse wijze. “Sommigen hebben wel enkele tradities rond de sabbat, maar maken tijdens dit project kennis met alle regels. Ik doe dit omdat het een voorrecht voor Joden is om dit te doen.”

Voor geïnteresseerde niet-Joden is het project niet toegankelijk. Het jodendom is volgens de rabbijn niet bedoeld voor niet-Joden. “De wet van God is alleen voor het Joodse volk. Ik zie geen reden waarom we niet-Joden zouden stimuleren om sabbat te vieren.” Het feit dat God al bij de schepping de zevende dag als rustdag instelde, is voor Stiefel geen reden om mensen uit de volken de sabbatsregels te laten houden. De zeven Noachidische regels zijn volgens hem gegeven aan de niet-Joden. Deze regels bevatten onder meer het verbod op afgodendienst, moord, diefstal, overspel en bloedschande.

Wees de eerste die reageert op "Joden (her)ontdekken sabbat komend weekend"

Geef een reactie