Israël wil dorp op Golan Hoogvlakte vernoemen naar Trump

Foto: Levi Zoutendijk

Donald Trump krijgt binnenkort een dorp naar zich vernoemd op de Golan Hoogvlakte. Dat voornemen heeft de regering van Israël nadat de Amerikaanse president het gebied erkende als integraal onderdeel van Israël. Het Donald-Trump-dorp, dat nog gebouwd moet worden, is een bedankje aan de zakenmanpoliticus. Na Pesach zal premier Benjamin Netanyahu een voorstel indienen in het Israëlische parlement om een dorp naar het Amerikaanse staatshoofd te kunnen vernoemen. Waar op de Golan de plaats moet komen, is nog niet bekend.

Door Kemal Rijken

Onlangs erkende Trump dat de Golan Hoogvlakte bij Israël hoort. In 1967 veroverde dat land het gebied op Syrië. Dit gebeurde tijdens de Zesdaagse Oorlog. Jaren later, in 1981, annexeerde Israël de vlakte en nam de VN een aantal resoluties aan die deze inname als illegaal bestempelden. De meeste landen, inclusief de Verenigde Staten, volgden deze bepalingen van de VN. Trump is echter het eerste staatshoofd dat breekt met deze lijn, net als dat hij Jeruzalem erkende als de hoofdstad van Israël. De erkenning van de Golan wordt alom gezien als een geschenk aan Netanyahu, die dit in de laatste verkiezingscampagne gebruikte.

Volgens minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken is de annexatie van de Golan Hoogvlakte door Israël illegaal en is er daarom nog sprake van een illegale bezetting. Dit bleek vorige week uit antwoorden van schriftelijke vragen die de Tweede Kamerfracties van de kleine christelijke partijen en de PVV aan de bewindsman hebben gesteld. De partijen stelden de vragen naar aanleiding van de erkenning van de Golan door de Amerikaanse president Donald Trump als onderdeel van Israël. Eerder al had Blok aangegeven dat Nederland het oneens is met deze stap van de Verenigde Staten. Ook andere westerse landen volgen de lijn van Trump niet.

————

Kemal Rijken (1980) is sinds 2012 de hoofdredacteur van Jonet.nl en verzorgt vrijwel dagelijks de nieuwsberichten op de website. Ook is hij verantwoordelijk voor de coördinatie van de columnisten, vrijwilligers en voor communicatie met de buitenwereld. Rijken bepaalt de redactionele koers en draagt verantwoording voor de samenwerkingsverbanden en (deels) de commerciële activiteiten van het project.

Bron: https://jonet.nl

Wees de eerste die reageert op "Israël wil dorp op Golan Hoogvlakte vernoemen naar Trump"

Geef een reactie