Israëlische honden getraind op diagnosticeren kanker

Foto: Levi Zoutendijk

NEGEV | Een Israëlische start-up gebruikt honden om kanker te diagnosticeren. Er wordt aan personen gevraagd om een speeksel­monster te sturen naar het bedrijf, genaamd Prognose 220 Mil, waar de goed getrainde honden tekenen van kanker kunnen ruiken.

Door David Lazarus

Dr. Uri Yoel, een instructeur bij de Ben Goerion Universiteit in de Negev, heeft onderzoek gedaan naar het vermogen van honden om ziekten te bepalen aan de hand van hun hoogontwikkelde reukvermogen. Reeds in 2013 concludeerde hij, dat verschillende vormen van kanker een gemeenschappelijke geur hebben, die door honden kan worden opgespoord.

‘De belangrijkste betekenis van de test is levens­reddende vroegtijdige opsporing (van kanker), omdat honden de karakteristieke geur van de ziekte kunnen identificeren,’ zegt Uri Bekman, een hondentrainer bij Prognose.

Eeuwenlang heeft de beste vriend van de mens geholpen om geuren te ruiken die de menselijke neus niet kan oppikken. Onderzoekers in de Verenigde Staten ontdekten ongeveer tien jaar geleden dat honden geavanceerde stadia van darmkanker nauwkeurig kunnen detecteren met behulp van adem- en ontlasting­stalen van patiënten. De studie toonde aan dat honden in staat waren om zelfs vroege stadia van kanker met succes te identificeren in 33 van de 36 (92%) adem­stalen en in 37 van de 38 (98%) ontlasting­stalen.

Volgens Medical Detection Dogs heeft een Amerikaans laboratorium aangetoond dat honden in staat zijn om kleine geurconcentraties te detecteren, ongeveer één deel per triljoen (wat overeen komt met één theelepel suiker in twee Olympische zwembaden). Vroege diagnose is een van de meest effectieve manieren om kanker te bestrijden, maar de huidige tests vergen vaak tijd en vereisen chirurgie en biopsieën om een diagnose te bevestigen. Onderzoek toont aan dat honden veel gevallen van kanker eerder en met grotere nauw­keurig­heid kunnen opsporen dan de huidige testmethoden.

Een van de vroegste voorbeelden, dat honden in staat kunnen zijn om kanker te ruiken, gebeurde in 2013, toen Stephanie Herfel uit Milwaukee, Wisconsin, merkte dat haar Siberische husky meerdere malen aan haar maag ruikt voordat ze wegloopt om zich te verbergen. Omdat Herfel last had van maagpijn, geloofde ze dat haar hond reageerde op iets dat verkeerd was. Na een paar weken vertelde haar arts haar dat ze een vergevorderd stadium van eierstokkanker had. Herfel onderging een hysterectomie en chemotherapie.

In de daaropvolgende jaren gedroeg haar hond zich opnieuw vreemd, wat haar ertoe bracht om weer naar haar dokter te gaan. Ze ontdekte inderdaad dat de kanker was teruggekeerd. Ze heeft het gevoel dat haar hond Sierra haar meermalen het leven heeft gered.

Dit artiekel verscheen voor het eerst op www.israeltoday.nl.

Wees de eerste die reageert op "Israëlische honden getraind op diagnosticeren kanker"

Geef een reactie