Joden en Arabieren verzoenen zich in Nederland op verjaardagsfeest Israël

ZELHEM | Het zeventigjarig bestaan van de staat Israël wordt dit weekend op een internationale conferentie op de Betteld uitbundig gevierd.

Zo’n 250 bezoekers uit uiteenlopende landen en continenten bivakkeren sinds vrijdag op conferentiecentrum de Betteld in Zelhem. De grote zaal is afgehuurd voor een conferentie waar bezoekers uit onder meer Frankrijk, Engeland, Israël, Jordanië, Egypte en een groep uit Papoea Nieuw-Guinea op af zijn gekomen.

Op de lange lijst van sprekers staan niemand minder dan de messiaans-joodse rabbijnen Itzhak Shapira uit Tel Aviv, David Friedman uit Jeruzalem en Emmanuel Rodriguez Perez uit Parijs. Maar ook Arabische sprekers als pastor Joseph Haddad uit Haifa en voorganger Afeef Halasah uit Jordanië delen hun visie op Israël en de Arabische wereld. Een van de hoofdthema’s van de conferentie Connected in the Covenants is dan ook verzoening tussen Joden en Arabieren. Dat alles onder leiding van de voormalig moslim Mokhtar Essid van stichting Cornerstone.

Gastheer Jaap Bönker opent de conferentie.

Rabbijn Shapira opende vrijdagavond de sjabbat. Terwijl de paar honderd bezoekers vanaf hun stoel toe zaten te kijken hoe de kaarsen werden aangestoken, riep hij iedereen naar voren om op en rond het podium te staan. “De sjabbat is een familiefeest. Kom, kom!”

Twee jonge kinderen, Jonathan en Rivka, spraken de zegen uit over de challes – het sabbatsbrood. “Want de kinderen mogen ons voorgaan en zijn ons tot voorbeeld”, aldus Shapira, die uit een traditioneel Sefardisch gezin komt en na jarenlange bestudering van de joodse geschriften tot geloof kwam in Yeshua als de messias.

De groep uit Papoea Nieuw-Guinea zingt een lied.

De Israëlische ambassadeur in Den Haag Aviv Shir-On bracht zondag een bezoek aan de conferentie. Aan hem zijn namens de bezoekers veel ‘verjaardagscadeaus’ aangeboden.

Maandag sluiten Joden en Arabieren de conferentie met elkaar af. De overige deelnemers zijn dan al naar huis.

Geef een reactie