Joodse gemeenschap verlaat noodgedwongen Grote Synagoge Deventer

Maandag wordt de Grote Synagoge 'met pijn in het hart' ontruimd door de Joodse gemeenschap in Deventer. Beeld: Youtube

DEVENTER | De Joodse gemeenschap in Deventer heeft de strijd verloren om in de Grote Synagoge diensten te kunnen blijven houden.

De gemeente Beth Shoshanna maakte dit weekend bekend dat het de Oude Synagoge van de nieuwe eigenaar moet verlaten. Aanvankelijk leken de Turkse horecaondernemer Ayhan Sahin en de Joodse gemeente er wel uit te kunnen komen, maar dat blijkt nu toch niet het geval.

Per 1 augustus moet de synagoge ontruimd zijn, eist Sahin. De Thora-rollen, de bijbehorende aron hakodesj (heilige ark), gebedenboeken en andere spullen van de gemeenschap worden maandag al opgehaald, meldt Joods.nl. De gemeente zal zich vestigen in een kleine synagoge in Raalte, tot opluchting van voorzitter Tom Fürstenberg, al vertrekt hij ‘met pijn in het hart’ uit de Oude Synagoge. “Het is belangrijk voor het voortbestaan van Joods Deventer en omgeving dat er een authentieke sjoel is waar diensten gehouden kunnen worden. Een zaal huren ergens in Deventer was de laatste optie”, laat hij na een tijd van mediastilte tegenover Joods.nl weten.

Fürstenberg had op meer steun van de gemeente Deventer gehoopt. De synagoge geldt volgens hem als religieus erfgoed, mede omdat de nazi’s de synagoge tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstige schade toebrachten.

Het is onduidelijk wat nu met het pand en de synagoge, een Rijksmonument, staat te gebeuren. De gemeente Deventer maakte vorige week bekend geen vergunning te verlenen om het bestemmingsplan naar een horecagelegenheid te wijzigen. Sahin wilde er een foodhall van maken. Volgens de regionale krant De Stentor zou Sahin gezegd hebben er ‘desnoods een moskee van te maken’. De krant noemt de Joodse gemeenschap ‘de grote verliezer in deze affaire’.

1 reactieop"Joodse gemeenschap verlaat noodgedwongen Grote Synagoge Deventer"

  1. Het is niet de bedoeling dat de Joden voor eeuwig in de diaspora zullen blijven.

    Ik ken in ieder geval mensen die graag gebruik zouden maken van een synagoge voor shabbatsdiensten, maar de kostprijs he..

    De Eeuwige verhoedde het dat er arabische klanken zullen schallen vanaf de Grote Synagoge,
    Am Israel Chai!

Geef een reactie