Update Midden-Oosten: zware steen valt uit Klaagmuur, Israëlische leger in staat van paraatheid in Gaza en op de Golan, en meer

Foto: Levi Zoutendijk

Opmerkelijk nieuws van de afgelopen week in het Midden-Oosten.

110 kilo zware steen valt uit Klaagmuur
Het was een hele schrik toen er afgelopen week plotseling een 110 kilo zware steen uit de Klaagmuur naar beneden viel. De vallende steun viel rakelings langs een biddende vrouw op de grond. Orthodoxe Joden discussiëren nu over de vraag of deze vallende steen erop wijst dat de komst van de Messias nabij is. De steen viel een dag na de joodse vastendag Tisja B’eav, waarop de vernietiging van de tempel wordt herdacht.

Waar bevindt Israel zich in het profetische ‘plaatje’?
Veel mensen vragen zich af op welk punt we ons bevinden in het Bijbelse profetische plaatje. Velen wijzen naar Psalm 83, waar de omliggende volken zich klaarmaken om Israel te vernietigen (vers 5). Ik meen echter dat deze Psalm al is vervuld, in 1948, toen direct na de stichting van de huidige staat Israel alle omliggende landen alles deden om de jonge staat te vernietigen. Maar God maakte hen beschaamd (vers 18).

Ik vermoed dat het best kan zijn dat we op de drempel staan van de gebeurtenissen waarover we lezen in Ezechiël 38 en 39. De volken daar genoemd, onder meer Rusland, Turkije en Iran, zullen zich keren tegen Israel, om de schatten van het land te stelen. Wellicht kom ik hier binnenkort uitgebreider op terug.

Israëlische leger in staat van paraatheid
Het Israëlische leger in het Golangebied en bij de grens met Gaza bevindt zich in opperste paraatheid. Toen afgelopen week een straaljager de grens bij de Golan overvloog en boven Israëlisch grondgebied kwam, was er slechts enkele seconden de tijd om een beslissing te nemen. Nadat was vastgesteld dat het geen Russische straaljager was, werden raketten afgevuurd en werd het Syrische toestel neergehaald. Laten we bidden om wijsheid en vastbeslotenheid voor degenen die zulke beslissingen moeten nemen.

Vrij maar toch nog niet…
Vorige week vroeg ik uw gebed voor de Amerikaanse ds. Andrew Brunson, die al sinds 2016 gevangen zat in één van de strengste gevangenissen in Turkije. Deze week mocht hij deze gevangenis verlaten, maar vrij is hij nog steeds niet. Hij heeft nu huisarrest en moet zo de volgende rechtszitting afwachten, aanstaande oktober. Volgens Turkije mocht hij vanwege gezondheidsredenen de gevangenis verlaten.

Volgens de ‘American Center for Law and Justice’ heeft president Trump een belangrijke rol gespeeld in deze ontwikkeling. Hij zou met de Turkse president Erdogan en de Israëlische premier Netanyahu hebben geregeld dat ds. Brunson zou worden geruild tegen een Turkse vrouw die vanwege smokkel voor Hamas in een Israëlische gevangenis zat. Israel heeft deze vrouw inmiddels vrijgelaten, maar Turkije komt zijn toezegging vooralsnog niet na. We blijven bidden voor dominee Brunson, dat hij binnenkort alsnog wordt vrijgelaten.

Gezondheid Jacob Damkani nog altijd niet optimaal 
Al verschillende keren vroeg ik uw gebed voor de Israëlische evangelist Jacob Damkani uit Tel Aviv. Enkele weken geleden onderging hij een bijzonder risicovolle hartoperatie. Nog steeds is hij niet bij kennis. Zijn vrouw Elisheva vraagt dringend of we voor het herstel van haar man willen blijven bidden.

Dirk van Genderen publiceert wekelijks een nieuwsbrief over Israel en het Midden-Oosten. 

Wees de eerste die reageert op "Update Midden-Oosten: zware steen valt uit Klaagmuur, Israëlische leger in staat van paraatheid in Gaza en op de Golan, en meer"

Geef een reactie