Leerhuis Israël: Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat in West Europa

Een antisemitisch bord: Joden verboden.

EDE | Historicus Chris Quispel (1947) spreekt donderdag 13 oktober in Ede over ‘anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat in West Europa’. 

Quispel schreef recent een gelijknamig boek over antisemitisme en geeft inmiddels twintig jaar colleges op de Leidse universiteit. Van alle vormen van etnisch en raciaal vooroordeel heeft het antisemitisme volgens Quispel verreweg de langste geschiedenis. Zo gaven in de Oudheid de eerste christenen de Joden al de schuld van Jezus’ kruisiging. In de Middeleeuwen kwamen daar nieuwe beschuldigingen bij zoals woeker, hostieschending, vergiftiging van bronnen en deelname aan samenzweringen tegen het christendom. Later zag men de Joden als een vijandig ras dat een bedreiging vormde voor Europeanen, met als climax de Tweede Wereldoorlog waarin de nazi’s plannen smeedden om de Joden uit te moorden.

In ieder tijdvak werden er nieuwe vooroordelen toegevoegd aan het anti-Joodse beeld zonder dat daarbij de oudere vooroordelen verdwenen, aldus de historicus. Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat zijn nog steeds aanwezig en volgens Quispel in toenemende mate actueel.

De avond van het ‘Leerhuis Israël’ is in Ede, in De Ark aan de Heyendaal 10 vanaf 19.45 uur, aanvang 20.00 uur. De toegang is vrij, er is een vrijwillige bijdrage voor de onkosten.

Lees hier een interview in het Historisch Nieuwsblad met Chris Quispel over antisemitisme

Wees de eerste die reageert op "Leerhuis Israël: Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat in West Europa"

Geef een reactie