Mars van de Levenden: Deelname Nederlandse delegatie onzeker

Mars van de Levenden met talloze Joodse jongeren in voormalig concentratiekamp Auschwitz. Beeld: Wikimedia

De toekomst van de Nederlandse tak van de Mars van de Levenden staat op losse schroeven. De organisatie zoekt dringend nieuwe bestuursleden. 

Dat meldt de stichting in een laatste, dringende oproep. Dit jaar kon de jaarlijkse reis al niet worden gerealiseerd vanwege de nodige vernieuwing van het bestuur. Sinds 2009 organiseert de Stichting Denk en Herdenk jaarlijks een Nederlandse Mars van de Levendenreis. De educatieve reis leidt langs sporen van het Joodse leven in Polen en eindigt met de internationale Mars van de Levenden in Auschwitz. Joodse jongeren (en jongeren met een Joodse achtergrond) herdenken, vieren het leven en roepen de wereld in die mars op om antisemitisme uit te bannen.

De stichting werd opgericht door een aantal Joodse studenten. Leden met een Joodse achtergrond zijn vereist het bestuur te vormen. Het huidige bestuur kijkt al enige tijd naar vervanging uit. Het roept daarom de oud-deelnemers van de Mars en hun kennissenkring op tot het vormen van een nieuw bestuur. Aspirant-bestuursleden in de leeftijd 18-30 jaar worden gevraagd met spoed te reageren.

Er worden in Polen naast verschillende concentratiekampen ook voormalige ghetto’s, oude Joodse wijken, synagogen en begraafplaatsen bezocht. Ter verdieping van de reis gaan er soms ook Sjoa-overlevenden mee, zoals in 2012 Ernst Verduin.

De March of the Living International bestaat sinds 1988 en sindsdien liepen meer dan honderdduizend jongeren uit heel de wereld de Mars. Elk jaar lopen er nu zo’n tienduizend jongeren uit veertig landen mee. De Mars wordt gehouden op Jom Hasjoa, de dag waarop Joden de Sjoa (‘holocaust’) herdenken. Ook christenen lopen sinds 2010 mee met een kleine delegatie van Christians For Israël (C4I), de moederorganisatie van Christenen voor Israël Nederland.

Wees de eerste die reageert op "Mars van de Levenden: Deelname Nederlandse delegatie onzeker"

Geef een reactie