Messiaanse leefgemeenschap Portugal vlucht voor bosbranden (update)

Foto van een eerdere bosbrand in Portugal (archief).

FIGUEIRO DOS VINHOS | Een messiaanse leefgemeenschap, onder meer bestaande uit Nederlandse en Belgische gezinnen, is dit weekend opgeschrikt door de grote bosbranden in het midden van Portugal.

Het gaat om een van de ergste bosbranden in decennia. “We zagen het vuur en grote wolken rook op ons afkomen. We hadden echt om kunnen komen”, zegt Jasper Lengkeek (27) in een telefonische reactie. Hij woont met een Nederlands gezin uit Voorthuizen en een Tsjechisch gezin in de regio Figueiró dos Vinhos, een van de zwaarst getroffen gebieden. Zij vormen samen in verschillende huisjes een leefgemeenschap. In de buurt woont ook nog een ander Nederlands gezin, oorspronkelijk uit Urk, met zes kinderen.

Een aantal families en enkele anderen waren gisteren samengekomen om de sjabbat te vieren. Na afloop, op zaterdagavond, wilde een van de gezinnen naar huis, maar bleek er een grote bosbrand hun kant op te komen. De groep messiaanse gelovigen is gevlucht naar een dorp in de buurt waar het veilig is. Daar woont een Vlaams gezin met een groot landgoed. Zij bieden onderdak. De gemeenschap is volgens Lengkeek ongedeerd.

Hij is zondagmiddag met de auto polshoogte gaan nemen. “Er komen waarschijnlijk inbrekers om spullen te jatten. De grond zal nog gloeiheet zijn.” Hij weet al wel dat zijn yurt, een grote tent om in te leven, is afgebrand. Daar zou hij na zijn bruiloft vanaf september met zijn vrouw gaan wonen. Of alle huizen de vuurzee hebben doorstaan, is nog onbekend. Er wordt rekening mee gehouden dat de schade enorm is.

UPDATE: Er is ‘een poging gewaagd’ om naar het stuk getroffen land te gaan, “maar de brand is nog volop aan de gang”, laat de groep in een bericht weten. Mogelijk is een deel van de huizen nog intact, maar er was nog veel vuur en rook te zien. “Er zijn in de 50 vliegtuigen aan het blussen en al in de 60 doden gemeld.”

Maandagochtend waagt de groep opnieuw een poging om in de buurt van het stuk land te komen. “Voor nu vooral heel dankbaar dat JHWH ons gespaard heeft. De kinderen zijn lekker aan het spelen en zijn er erg rustig onder.”

Crowdfundingsactie

De Tesjoeva-gemeente in Emmeloord, waar Jasper Lengkeek lid van is, zamelt geld in om aan de getroffen groep te doneren. Dat zal in eerste instantie worden besteed aan onderdak, kleding, voedsel en andere benodigdheden.

Giften zijn belasting aftrekbaar over te maken naar het rekeningnummer NL24 INGB 0007 4865 33 t.n.v. Stichting Tesjoeva-gemeente (ANBI), onder vermelding van ‘Portugal’. Het opgehaalde bedrag komt volledig ten goede aan de gemeenschap. Via MessiaNieuws.nl is de actie te volgen.

Geef een reactie