Opgeluchte Wieneke verloor bijna haar verloofde bij bosbranden in Portugal

Het getroffen land waar Jasper en Wieneke zouden gaan wonen. Beeld: Matthijn Mulder

STELLENDAM/FIGUEIRO DOS VINHOS | Haar verloofde spendeerde afgelopen maanden duizenden euro’s en vele uren in hun stulpje in Portugal, maar daar kan na de vernietigende bosbranden een streep doorheen.

‘Halelujah, Jasper leeft!’ ging er dit weekend door Wieneke van Veen uit Stellendam heen. Ze werd zondag wakker en hoorde van haar vader over grote bosbranden in Portugal, waar haar aanstaande man Jasper Lengkeek alvast een yurt (leeftent) inrichtte. Ze zouden daar na de bruiloft, die eind augustus staat gepland, in een messiaanse leefgemeenschap gaan wonen. “In gedachten heb ik hem uren zien zweten om alles gereed te maken. Wat was het een werk. Maar er was ook hulp. En dan eindelijk staat hij er! En dat was twee weken geleden. ‘Nu komen we misschien mooi uit met de planning tot de bruiloft’ dacht ik nog”, schreef ze op Facebook. 

Daar ging een grote schok aan vooraf. Toen ze op het nieuws zocht waar de branden precies waren, zag ze een foto die haar bekend voorkomt. “Ik verstijf bij het zien ervan. Op de foto staat een bord met de afslag ‘Figueiró dos Vinhos’. Achter dit bord is een gigantische vuurzee te zien.”

Ze vervolgt: “Ik bel Jasper. Opgelucht haal ik adem als hij opneemt. Hij leeft! En met hem de anderen uit de gemeenschap. Halelujah! Dan dringt tot mij door hoe de verdere situatie is. Het vuur heeft meester gemaakt van het land waar de gemeenschap woont. Of er nog iets over is van de huisjes is onduidelijk, maar duidelijk is wel dat de yurt door de brand verwoest is. Jasper is ternauwernood gevlucht met de gemeenschap. De spanning zat er goed in, maar ook de hoop: ‘De Heer is mijn herder!’ zongen zij. Hij zal geleiden… ook door de vuurzee en de rook!”

Ja, er is veel verwoest, realiseert Van Veen zich. “Onze planning voor de bruiloft (we hopen over ruim twee maanden te trouwen) heeft een flinke knauw gekregen. We weten niet hoe we verder moeten voor nu. Maar ik ben zo dankbaar dat Jasper en de anderen nog leven. Er hebben zich verschrikkelijke omstandigheden voorgedaan op de weg waarop ze moesten vluchten. Mensen die ingesloten raakten met hun auto en levend verbrand werden of door de rook omkwamen… Het is hen allemaal bespaard gebleven door… die Goede Herder!”

Crowdfundingsactie

De Tesjoeva-gemeente in Emmeloord, waar Jasper Lengkeek lid van is, zamelt geld in om aan de getroffen groep te doneren. Dat zal in eerste instantie worden besteed aan onderdak, kleding, voedsel en andere benodigdheden. Giften zijn belasting aftrekbaar over te maken naar het rekeningnummer NL24 INGB 0007 4865 33 t.n.v. Stichting Tesjoeva-gemeente (ANBI), onder vermelding van ‘Portugal’. Het opgehaalde bedrag komt volledig ten goede aan de gemeenschap. Via MessiaNieuws.nl is de actie te volgen.

Wees de eerste die reageert op "Opgeluchte Wieneke verloor bijna haar verloofde bij bosbranden in Portugal"

Geef een reactie