Muziekvideo: Lag BaOmer liederen rond het kampvuur

Tussen Pesach, Paasfeest, en het Wekenfeest, Pink­ste­ren, ligt een periode van 50 dagen. Omdat in het oude Israël de boeren in die periode op het land verble­ven, telden zij de dagen om op tijd weer in de stad te zijn voor dit feest.

Die telling kreeg de naam Omer, dat is de naam van de eerste koren­schoof van de gerstoogst, die op de tweede dag van Pesach werd aange­bo­den aan de priester.
De Omer-periode is een tijd van lichte rouw, zelf­be­spie­ge­ling en inkeer, waarin diverse beper­kin­gen golden.
Die beperkingen gelden niet op de 33ste dag, die Lag BaOmer wordt genoemd: ל״ג בַעֹומֶר . Lag לַ״ג is in feite een telwoord, bestaande uit de Lamed met waarde 30 en de Gimel met getal­waarde 3, samen 33. Die dag is tevens de over­lijdens­dag van Rabbi Shimon bar Yochai, de schrijver van het kabba­li­sti­sche boek Zohar. Hij wilde dat zijn over­lijdens­dag als feest­dag zou worden gevierd. Op deze dag, die dit jaar op 26 mei viel, gelden de diverse verbo­den niet. Daarom wordt deze dag in Israël gebruikt voor tal van fees­te­lijk­heden, zoals luiste­ren naar muziek, vreugde­vuren, boog­schieten, uit­stap­jes en picknicken met het gezin.


Deze video laat u enkele liederen voor Lag BaOmer beluisteren.

Zie ook: Hebreeuwse les Omertelling

Wees de eerste die reageert op "Muziekvideo: Lag BaOmer liederen rond het kampvuur"

Geef een reactie