Afscheid Nine de Vries: “Er is veel ruimte bij God”

LEEUWARDEN | Na twee jaar lang voor MessiaNieuws te hebben geblogd, stopt Nine ermee. In die twee jaar heeft ze MessiaNieuws veel gebracht, en ze stak er zelf ook veel van op.

De journaliste wil zich gaan concentreren op het schrijven van een jeugdboek, waarin het laatste gedeelte van de woestijnreis van het volk Israël centraal staat. De Vries, die al twee Israël gerelateerde romans voor volwassenen (red. Machla en Chana) op haar naam heeft staan, houdt zich nu al een aantal jaren bezig met Israël. Haar voorliefde voor Israël begon te groeien, toen ze een ommekeer maakte in haar geloofsleven. In haar hart groeide het verlangen om naar Israël te gaan. “Zelf kom ik uit een kerkelijke stroming, waar nauwelijks aandacht was voor Israël. Toen ik mij verdiepte in de bijbel, kwam ik erachter hoe groot de rol is van Israël. Zowel in het verleden (in de bijbel) als het heden. Ik las en onderzocht alles. Een journalist eigen”, lacht ze. “Het land fascineerde mij: het land en volk zijn er nog steeds.” Met Christenen voor Israël reisde ze er uiteindelijk naar toe: “Het is prachtig dat alles een diepere laag heeft.”

Diepere laag

Die diepere laag verwerkte ze ook regelmatig in haar blogs. Haar laatste blogs rondom vrouwen uit de bijbel, wisten altijd wel reacties uit te lokken. Of het nu over haar omschrijving van Bathseba – niet als verleidster, maar als vrouw die begeerd werd – of over Yeshua als bouwvakker. “Zoveel mensen, zoveel meningen”, aldus De Vries. “In het begin reageerde ik overal op, maar later deed ik dat ook niet altijd meer.”

Jeruzalem, de navel van de wereld. Dat was haar eerste blog voor MessiaNieuws. Sindsdien heeft ze veel geleerd. Uit de Thora, ofwel de bijbel in het algemeen trok ze verschillende lessen, maar bovenal ontdekte ze dat er veel ruimte is bij God. “Er is niet een waarheid. Er kunnen meer dingen waar zijn, ook al spreekt het elkaar tegen. Bijvoorbeeld het feit dat God ons een eigen keuze geeft en dat Hij tegelijkertijd alle macht heeft. Wij hebben de neiging om dan een ding te kiezen, terwijl het allebei even waar is, ook al begrijpen we het niet.”

Aan de zijlijn

De Vries vindt het opvallend dat God ons veel meer ruimte geeft, dan wij elkaar geven. “Daarin heb ik zelf ook nog veel te leren”, geeft ze toe. Met name vrouwen wordt volgens haar weinig ruimte gegund. “In veel kerkelijke gemeenschappen worden ze aan de zijlijn gezet. Dat, terwijl ze in de bijbel zoveel verschillende rollen hebben. Mannen en vrouwen mogen dan verschillen, maar ze zijn echt gelijkwaardig. In veel kerken zeggen we het wel, maar voelt het niet zo. Ongeacht of je man of vrouw bent, als God je roept moet je kunnen gaan.”

Post lopen als inspiratiebron

In het dagelijkse leven brengt Nine  ook letterlijk ‘het nieuws’ door post te lopen. Ze ervaart dat als een inspiratiebron, en kan dan echt haar hoofd leegmaken. “Het is goed te combineren met de creatieve schrijverij. Onder het lopen, kan ik nadenken wat ik nu weer kan schrijven. Bovendien, zorgt het voor de nodige inkomsten.” MessiaNieuws zal ze wel gaan missen, maar ze is ervan overtuigd dat de jonge nieuwssite er wel komt. Ook zonder haar. “Het ene bericht wisselt het andere af, en op Facebook heeft MessiaNieuws al meer dan 1000 volgers. Dat aantal groeit elke dag. Het is een veelbelovend medium.”

Als laatste tip geeft de schrijfster nog een ultieme leestip mee voor lezers van MessiaNieuws. “Dat heet ‘De Messias Leren’ en is geschreven door Edjan Westerman. De omslag van het boek is een schilderij van Jip Wijngaarden. Dit boek gaat over het DNA van de Schriften en hoe Israël daarvan deel uitmaakt. Een aanrader!”

Namens MessiaNieuws en de lezers, Bedankt Nine! We gaan je volgen.

Wees de eerste die reageert op "Afscheid Nine de Vries: “Er is veel ruimte bij God”"

Geef een reactie